Двама души загинаха, падайки с електромобил от шоурум на третия етаж в Шанай

Двама души загинаха, падайки с електромобил от шоурум на третия етаж в Шанай Снимка: news.sky.com

Жертвите са служител на китайския автопроизводител Nio, чийто е шоурумът, и член на партньорска компания

Nio казват, че незабавно са започнали разследване на инцидента в сътрудничество с държавни служители. Зоната на третия етаж, от която е паднала колата, е описана по различни начини - като шоурум, тестово съоръжение или паркинг.

„Въз основа на анализа на ситуацията на местопроизшествието първоначално можем да потвърдим, че инцидентът не е причинен от превозното средство. Чувстваме се крайно опечалени и изказваме най-дълбокото си съчувствие на близките на нашия служител и партньора ни, които загубиха живота си“, се казва в първоначалното изявление на компанията, което беше свалено от китайската социална платформа Weibo, тъй като предизвика над 1000 гневни коментара в рамките на половин час.

Реакциите на потребителите бяха свързани основно с опита на Nio да изключи електромобила си от евентуалните причини за случилото се. Като цяло се налага позицията, че обществеността би искала службите за обществена сигурност да определят дали става дума за инцидент или не. По-късно Nio публикува преработена версия на изявлението си, поставяйки в скоби предположението за причината на трагичния случай. 

Nio е в челните редици на китайските компании, чрез които страната се стреми да доминира в индустрията с електрически превозни средства. Автопроизводителят е заложил много в разработването на своите сменяеми батерии, като начин да преодолее необходимостта от често зареждане. Nio се смята за един от най-сериозните съперници на Tesla, която има голям завод в Шанхай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: