Остров Бали пуска петгодишна виза за дигитални номади

Остров Бали пуска петгодишна виза за дигитални номади Снимка: Euronews

Другото преимущество на новия визов режим е, че чуждите дистанционно работещи ще живеят в Индонезия без данъци.

По този начин страната се опитва да привлече квалифицирани специалисти и да ги стимулира да работят в популярната туристическа дестинация, коментира Euronews Travel. Петгодишната виза поставя единствено условие за пребиваване без данъци – приходите на дистанционно работещите да идват от бизнес, реализиран извън Индонезия. 

Специалното разрешение за цифровите номади се придружава и от по-рационален процес на кандидатстване и по-голяма честота на полетите до архипелага, подчертавайки възможностите и удобството да се работи отвсякъде. Индонезийската петгодишна виза засега е най-дългото разрешение за пребиваване за дигитални номади. Все пак стартирането на процедурата по издаването ѝ още не е обявено. 

Със своя топъл климат и ниски разходи за живот Бали и сега е любима база за дистанционно работещи. Но настоящите визови правила не улесняват дългосрочния престой. В момента опциите са VisaonArrival (VoA), която е валидна 30 дни, туристическа виза, която може да бъде подновена до общо 60 дни, или бизнес виза, която може да бъде удължена до 180 дни. Посетителите, които остават по-дълго, стават местни данъкоплатци, което изисква от тях да плащат данъчните ставки на Индонезия върху приходите си от чужбина. 

По идеята за новата петгодина виза се работеше още през 2021 г., но плановете се провалиха заради пандемията. Но сега темата отново е на масата, тъй като Бали търси пътища към различен тип туризъм, стремейки се да излезе от модела „слънце, пясък и море”, за да се насочи към „спокойствие, духовност и устойчивост”, подчерта пред Bloomberg министърът на туризма Сандиага Уно.

Той каза още, че страната се надява да си върне туристическия поток от 3,6 милиона задгранични пътници. Акцентът върху екотуризма и „духовното уединение”, заедно с новия тип виза имат за цел привлекат и хора, с по-добри възможности и склонност да харчат, които да останат по-дълго в страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: