Трафикът между България и Румъния ще бъде облекчен

Трафикът между България и Румъния ще бъде облекчен Снимка: МТС

Има предложение граничният контрол на фериботната линия Русе - Гюргево да бъде на българска територия

Взаимно разбирателство за облекчаване на трафика между България и Румъния бе постигнато на среща днес между заместник-министъра на транспорта и съобщенията Николай Найденов и заместник-ръководителя на Посолството на Румъния в София Богдан Цебрян. 

Бяха дискутирани възможностите за облекчаване на преминаването през българо-румънските ГКПП, особено през летния сезон, техническото състояние на инфраструктурните съоръжения, както и предстоящото откриване на фериботната линия Русе-Гюргево. Срещата се проведе по инициатива на министър Николай Събев.

Заместник-министър Найденов предложи граничният контрол на фериботната линия Русе - Гюргево да бъде на българска територия с цел по-бързо стартиране на линията.

Румънският дипломат подчерта, че задръстванията на българо-румънските гранично-пропускателни пунктове се дължат на увеличения тежкотоварен трафик с близо 250% спрямо миналата година, както и със засиления контрол над емигранти. 

По отношение на изграждането на нови мостови съоръжения заместник-министър Найденов посочи, че това е вариант, чрез който да се намали концентрацията на товарни автомобили на съществуващите ГКПП-та и да се облекчи трафика. 

Българската страна отново подчерта необходимостта предпроектните проучвания за изграждане на нови мостове да бъдат направени едновременно за петте локации. От своя страна Цебрян заяви, че изграждането на нови съоръжения има връзка и с плавателните възможности по р. Дунав и постави въпроса за по-бързо окомплектоване на екологичната документация по проекта Fast Danube. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: