Руската армия търси спонсори

Руската армия търси спонсори Снимка: thehill.com

Администрацията на Централния район на Новосибирск е изпратила писма до местни предприемачи с молба да „разгледат възможността за оказване на помощ” на военнослужещите от 41-ва армия, действаща в Украйна.

В писмата се посочва и необходимото военно „снаряжение”, което спонсорите да осигурят - чорапи, шорти, чай, тоалетна хартия, бинтове, сладкиши, цигари и пр., всичко в хиляди бройки и стотици килограми, съобщава theins.ru.

Писмата са изготвени „в отговор на искане от временно изпълняващия длъжността командир на 41-ва армия“. Автентичността му е потвърдена и от независим член на градския съвет на Новосибирск, позвънил в областната администрация, за да съобщи за инициативата.

Подобни „покани” за финансова и друга помощ не са новост. В края на май стана известно, че служителите на лечебните заведения в Башкирия са били задължени да отделят част от заплатите си, за да помогнат на жителите на град Красни Луч в Луганската народна република. До ръководителите на местните медицински служби са били разпратени образци на заявления за „доброволни“ отчисления: от санитарите – по 200 рубли, от медицинските сестри – по 500, а от лекарите по 1000. 

През март служители на Сибирския държавен транспортен университет също са получили подобни инструкции от университетската администрация. Макар че разпространението им не се толерира, подобни съобщения има от редица руски региони.

Разследване на доброволци от Белгород установи, че руските военни в Украйна изпитват критичен недостиг на храна и оборудване. Разследващите откриха на територията на Украйна две групи военнослужещи, без уоки-токита, термовизьори, сигнални ракети, разклонители, чукове, брадви, масло и вериги за транспортните средства и дори колани за картечници.

Рядко се намират и лични телефони, но устройствата често се изземват от военнослужещите, особено след като закон от 2019 г. им забранява да си правят селфита, за да не бъдат използвани качените в социалните платформи снимки за „извличане на информация”. 

Военни анализатори често подчертават, че освен преките щети, липсата на елементарно снабдяване и оборудване е една от най-сериозните причини за отсъствие на боен дух и морал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: