В Европа ще глобяват социалните мрежи, ако не премахнат фалшивите видеоклипове

В Европа ще глобяват социалните мрежи, ако не премахнат фалшивите видеоклипове Снимка: ferra.ru

Промените са свързани в това число и с военния конфликт

Информационната агенция Reuters  научи, че Google, Twitterи други технологични компании ще се ангажират да предприемат мерки за противодействие на дипфейковете и фалшивите (фейковите) акаунти на своите платформи. В противен случай социалните мрежи ще бъдат глобени в съответствие с актуализирания набор от правила на Европейския съюз.

Очаква се Европейската комисия да публикува актуализирания набор от правила за дезинформация в четвъртък. Дипфейковете са хиперреалистични фалшиви видеоклипове, създадени с помощта на компютърни технологии. Невронните мрежи позволяват да се заменят лица във видеоклиповете и макар основно да се забелязват артефактите, понякога такива видеоклипове могат да вкарат някого в заблуждение.

Съобщава се, че компаниите, които не изпълнят новите задължения, могат да бъдат глобени със сума до 6% от общия им оборот. Техногигантите имат срок от шест месеца, за да се подготвят за прилагане на правилата. 

Подписалите кодекса също така ще трябва да предприемат мерки за борба с рекламите, съдържащи дезинформация, и да осигурят по-голяма прозрачност на политическата реклама. Заместник-председателят на Европейската комисия заяви, че конфликтът между Русия и Украйна е в основата на някои промени в кодекса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: