Вучич: От ноември без внос на руски петрол, подготвяме се за тежка зима

Вучич: От ноември  без внос на руски петрол,  подготвяме се за тежка зима

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че държавата се готви за тежка зима и осигурява всичко необходимо, но всеки ден се появяват десетина нови проблеми и трябва да се има предвид, че няма да може да се внася руски петрол от ноември

„Трябва да осигурим мазут, НИС (петролната компания на Сърбия) не разполага с достатъчно мазут, затова внасяме по 20 000 тона, така че вие ​​изчислете, че имаме нужда от 120 000 тона за цялата зима“, каза Вучич, цитиран от RTS.

Той добави,  че мазут няма никъде и трябва да се внася с шлепове от Румъния.

Всеки иска апартаментът му да е топъл, за да може да ходи по  тениска. Никой не иска да носи пуловер през зимата в апартамента си и никой не пита как ще заредим достатъчно газ, как ще осигурим 2,7 млн. кубически метра газ на ден само за газовите електроцентрали в Нови Сад, Панчево и Зренянин. От 1 ноември вече нямаме право да внасяме руски петрол, според настоящите санкции и кой знае какви санкции ще бъдат наложени дотогава“, каза Вучич.

"Ами ако ни се случи някаква неизправност в рафинерията, откъде ще закупим части", каза Вучич.

„В момента можем да копаем 62 000 тона, а през зимата са ни нужни 95 000 до 100 000 тона, ще копаем може би 75 000 или 80 000 тона, и откъде да внесем въглища, как ще ги транспортираме, какво е качеството...”, заяви  Вучич.

Президентът на Сърбия допълни, че в региона няма да има  ток, а България със сигурност ще има само заради атомната си централа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: