В Сомалия 45% от населението е на ръба на глада

В Сомалия 45% от населението е на ръба на глада Снимка: стопкадър Euronews

В допълнение към задаващия се дефицит на зърно, причинен от войната в Украйна, Сомалия и други региони на света вече пострадаха от предишни продоволствени кризи

Четвърти пореден лош дъждовен сезон, покачващи  се цени и недостатъчно финансираната хуманитарна помощ доведоха до 160% увеличение на броя на хората, изправени пред катастрофални нива на глад и болести в Сомалия, пише Euronews.
 

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) призова световната общност, водена от страните от Г-7, които ще се срещнат в Германия след няколко седмици, с молба да обърнат внимание на предотвратяването на масовия глад в Сомалия, да отпуснат нови, допълнителни финансови средства.

Ако светът не отклони поглед от войната в Украйна и не действа незабавно, в Африканският рог е на път да избухне взрива на детска смъртност. Смята се, че вече има 386 000 деца в Сомалия, които отчаяно се нуждаят от лечение поради животозастрашаваща остро недохранване", казва заместник-регионалният директор на УНИЦЕФ Рания Дагаш. "Имаме само една трета от това, от което се нуждаем тази година."

Изменението на климата и вътрешните конфликти удрят много силно Сомалия. Тази година реколтата на практика не е имало, като от средата на миналата година са загинали около 3 милиона глави добитък. Цените на храните се повишиха рязко, а хуманитарната помощ все още не е пристигнала в необходимия обем. Според ООН 7,1 милиона сомалийци, около 45% от населението, вече са на ръба на глада.

В средата на април броят на най-тежко засегнатите от недохранване се е увеличил със 160% до 210 000. В същото време ситуацията продължава да се влошава, особено в шестте най-сухи района на страната. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: