Сомалия планира да добие първия в историята си петрол

Сомалия планира да добие първия в историята си петрол Снимка: wikipedia.org

Garowe: Сомалия възнамерява до края на годината да произведе първия в историята си петрол

Сомалия възнамерява да добие през тази година първия в своята история нефт, съобщава Garowe, позовавайки се на думите на министъра на петрола и минералните ресурси на страната Абдиризак Омар Мохамед.

Отбелязва се, че разработването на нефтеното находище ще се извършва на нейна територия в находищата в щатите Галмудуг, Югозападен и Джубаленд. Геосеизмичните проучвания показват, че потенциалните запаси от нефт и природен газ в страната възлизат на около 30 милиарда барела, съобщава порталът.

През 2022 г. сомалийските власти подписаха договор за разработване на запаси от петрол с Coastline Exploration. Американската компания има право да проучва находищата от нефт на седем блока от сомалийския шелф.

 Сомалия‎, официално Федерална република Сомалия, известна до неотдавна като Демократична република Сомалия, е държава в Източна Африка.

Заема по-голямата част от Сомалийския полуостров, познат като „Африканския рог“. Има площ 637 700 km².

Понастоящем държавата съществува само де юре. Сомалия няма единно правителство, обща валута, нито каквито и да е атрибути на функционираща независима държава.

Де факто в Сомалия управляват местните племенни военачалници на Сомалиленд (бившата британска колония), Пунтленд и други регионални кланови вождове. Сомалия е членка на Организацията за африканско единство (1963), на ООН (1960). 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: