Маските за лице спасяват музеите в кризата

Маските за лице спасяват музеите в кризата Снимка: Pixabay

Защитните маски се оказаха сериозен източник на приходи за музеите.

Рафтовете на магазинчетата за сувенири към музеите в много европейски градове напоследък се сдобиха с нови изделия към традиционните магнити, чадъри, калъфи за моливи, тефтери и календарчета. Защитните маски са се превърнали в истински произведения на изкуството.

В Националната галерия в Лондон, например, се предлагат маски, възпроизвеждащи известната картина на Ван Гог „Слънчогледи”.

Юми Накаджима, консултант продавач в магазина към лондонската галерия разказва, че от 8 юли, когато институцията отново отвори врати, маските са сред най-продаваните артикули.

Отвъд океана Музеят на изкуствата „Метрополитън” в Ню Йорк вече е започнал продажбата онлайн на маски, на които се появяват картини на импресионисти,  включително „Водните лилии” на Клод Моне, а също така и сцени от живота на Ню Йорк. Асортиментът трябва да се разшири до края на август, когато музеят се очаква да отвори за посетители.

Всъщност маските за лице са източник на приходи за музеите, от който в момента те отчаяно се нуждаят заради дългото време, в което останаха принудително затворени. Посетителите трябва да са наясно, че това е един доста лесен начин да подкрепят културните институции да се съвземат в кризата. Благодарение на постъпленията от продажбата на маски понастоящем много музеи успяват да покрият част от разходите си.

Един от музеите с най-успешни продажби на маски е Villa Klimt във Виена. Затворен през март, когато в Австрия бе обявена карантина, музеят много бързо изпита остра нужда от финансови средства. „Ние сме частен музей и не получаваме подкрепа от държавата. Затова ситуацията беше много критична”, заяви директорът на музея Барис Алакус.

Музеят е отворил врати отново през май, като до момента е продал 6000 броя маски, по 20 евро всяка. „Благодарение на постъпленията от продажбата на маските успяхме да платим сметките си“, обяснява Алакус.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: