Хиляди пъбове и ресторанти в Обединеното кралство може да затворят

Хиляди пъбове и ресторанти в Обединеното кралство може да затворят Снимка: meanwhileinireland.com

Главният изпълнителен директор на браншовата организация UK Hospitality Кейт Никълс определи причините като „перфектната буря” от инфлация, галопиращи разходи за енергия и все по-високи наеми.

Според нея секторът е изправен пред криза, по-голяма дори от тази, по време на пандемията. По нейни сметки, 30 000 от членовете на сдружението нямат финансови резерви, 20 000 от тях работят без печалба, а 10 000 са изправени пред реална заплаха от фалит.

„Много заведения просто предават ключовете и си тръгват. Досега не съм виждала толкова токсичен коктейл от разходи“, казва Кейт Никълс пред The ​​Mail on Sunday.

Заради прекъсването на доставките по време на пандемията и войната в Украйна, инфлацията в ресторантьорството е между 13% и 17%. На тези цифри се отразяват и по-високите заплати в бранша, заради недостига на персонал.

Ема Маккларкин, директор на Британската асоциация на бирарите и пъбовете, казва: „Инфлацията означава, че трябва да продаваме с 20% по-скъпо, само за да не сме на загуба. Вече има много случаи, когато вместо да платят наема си, заведенията просто връщат ключовете на собственика”. 

Тенденцията за работа от вкъщи, наложила се по време на карантините, рязко намали клиентелата в централните градски заведения. Силна е и ценовата конкуренция от супермаркетите, които не плащат ДДС за храните и някои напитки, за разлика от пъбовете и ресторантите, където същите стоки се облагат с 20% ДДС. По този начин супермаркетите могат да предлагат например бирата по-евтино, което влияе на предпочитанията на клиентелата и накърнява интересите на заведенията. 

От Британската асоциация на бирариите и пъбовете призовават за преосмисляне на ДДС, подчертавайки, че ако няма данъчно равенство, заведенията ще загубят битката за оцеляването си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: