Скулптор създава подводни творби, за да защити живота в океаните

Скулптор създава подводни творби, за да защити живота в океаните Снимка: euronews.com

През 2006 г. британският скулптор Джейсън де Кеърс Тейлър става свидетел на ураган в карибската островна държава Гренада.

Стихията унищожава огромни площи коралови рифове и отключва нова посока в творчеството на Джейсън. Той решава да създаде подводни скулптури, които могат да се използват като структури за развитието на нови корали и същевременно да привличат туристи и водолази, за да подпомогнат икономиката на засегнатите райони. 

Гренада не е единственото място, където коралите са застрашени, отбелязва Euronews. Различни фактори по света ги излагат на риск - повишаването на температурите, подкиселяването на океанските води, прекомерният риболов, замърсяването.

Въпреки че посланията на науката са много ясни, ние реагираме бавно, казва Джейсън и смята, че художниците могат да изиграят важна роля, за да доведат това послание до хората, като въздействат с изкуството си емоционално, но потърсят и практичната му страна.

Друг важен аспект за скулптора, е да направи изкуството си екологично подходящо за мястото, където ще бъде експонирано. Така че голяма част от работата му е да уточни това с местните морски власти и морските биолози. Най-важнят критерий е творбите му да нямат отрицателно въздействие върху съществуващия морски живот и използваните материали да бъдат издържливи под водата, без да я замърсяват.

Джейсън се среща и с местните хора, за да чуе историите им и да ги отрази в работите си.

„Хубаво е произведенията на изкуството да са свързани с общността, в която се създават и където ще бъдат поставени. Затова е много важно да разбираме местната култура, да говорим с харата, да чуем техните истории”, разкрива мотивите си скулпторът.

Местните хора са и модели за работите му. Джейсън използва две техники – гипсови отливки или сканиране с цифров скенер. По тези модели отлива творбите си от специален морски цимент. След това ги шлайфа, създавайки пукнатини и ниши, така че морската растителност да се „хване" лесно за скулптурите.

След като излязт от ателието му, творбите на Джейсън потеглят към морското дъно. Заради голямото им тегло, трябва да използва кран, но тежестта е необходима, за да могат работите му да удържат на ураганите и мощните сили на океана. 

Всяка от скулптурите преминава през много етапи. Първо върху тях се прилепва тънък слой водорасли. След тях идват малките безгръбначни представители на морската фауна и накрая – различни корали, така че творбите продължават да се развиват.

„Никога не ги чувствам напълно готови, те непрекъснато са в някакъв процес”, казва авторът, създател на подводната скулптурна галерия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: