Проблемите с недостиг и производство на храни ще засегнат и Европа

Проблемите с недостиг и производство на храни ще засегнат и Европа Снимка: https://pixabay.com/

Хранителната ситуация в света поради кризата в Украйна продължава да се влошава

Влошаването на продоволствената ситуация в света в резултат на украинската криза, водещо както до недостиг на суровини, така и до поскъпването им, се очаква през 2023 г. и това заплашва да увеличи броя на гладуващите с над 13 милиона

За това предупреди Максимо Тореро, водещ икономист в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), в интервю за вестник La Stampa.

По-специално, той заяви, че населението на бедните африкански страни е най-уязвимо, но проблемите с производството на храни ще засегнат и Европа.

През 2019 г., преди пандемията от коронавирус, 690 милиона души в света са гладували. На следващата година тази цифра нарасна до 811 млн. През 2022 г., според организацията, само ситуацията с военните операции в Украйна ще изведе отвъд тази линия още 13-15 млн. души.

Междувременно италианският външен министър Луиджи Ди Майо се опасява, че ако зърното не се изнасе от украинските пристанища в Африка, може да избухнат нови войни, ще има нови държавни преврати и приток на мигранти към Европа.

Припомняме също, че на 24 май председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини Москва, че използва глада и зърното, за да спечели влияние. Според ръководителя на ЕК "противоотрова срещу изнудването" може да бъде глобалното сътрудничество при доставката на храни.

По-късно руският президент Владимир Путин отрече обвиненията на Запада, че Русия "не позволява" да се изнася украинско зърно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: