Украински войници откриха антични амфори при подготовка на окопи

Украински войници откриха  антични амфори при подготовка на окопи Снимка: schronicles.com

Това е най-новата археологическа находка в страната, чиито културни съкровища са застрашени от войната.

За откритието съобщава Smithsonian Magazine, позовавайки се на Kyiv Independent. На находката са се натъкнали украински войници от силите за териториална отбрана в района на Одеса. Амфорите са напълно запазени и са предадени на Одеския археологически музей, заедно с много керамични отломки. Руските атаки не позволяват на археолозите да документират мястото на откриването им, съобщава Heritage Daily. 

Античните съдове датират от IV – V век, около 100 години, след основаването на римско селище, чийто наследник е Одеса. Третият по население град в Украйна и важно украинско пристанище в момента е обект на руски ракетни атаки, които блокират износа на украинска пшеница. 

Египтяни, гърци, римляни и византийци са използвали амфори още преди повече от 3000 години за транспорт на различни продукти – зърно, зехтин, вино, благовонни масла. Амфори с маслини са получавали и победителите от Панатенейските игри – първообразът на съвременните олимпийски игри. Въпреки че са съдове за ежедневна употреба, амфорите имат голяма стойност като произведения на изкуството.

Широката им употреба през античността обяснява находките на амфори до наши дни. През 2019 г. морски археолози откриха край гръцкия остров Кефалония 6000 амфори на разбил се кораб. През 2011 г. и Владимир Путин „откри” две амфори при водолазна експедиция в Черно море, но по-късно говорителят му Дмитрий Песков призна, че „находката” е организирана от археолози, за да бъде открита от руският президент.

Войната застраши тежко културното наследство на Украйна. Пред Artnet украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е унищожила близо 200 културни обекта. Към 16 май ЮНЕСКО удостовери щети на 133 от тях, включително музеи, религиозни обекти, библиотеки, паметници и др. 

Според Jerusalem Post са унищожени и древни скитски гробници на повече от 1000 години. The New York Times съобщава, че руската армия е откраднала безценни скитски златни артефакти  от музея в Мелитопол. Министерството на външните работи на Украйна смята, че руските сили атакуват преднамерено и целенасочено украинските културни обекти, включително паметници на културата със световно значение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: