Съветник на руския президент подаде оставка и се изнася на Карибите

Съветник на руския президент подаде оставка и се изнася на Карибите Снимка: faxinfo.fr

Според Reuters, става дума за Валентин Юмашев, зет на Борис Елцин, който 22 години работи „на обществени начала” като президентски съветник, включително и на Владимир Путин.

Първият заместник-директор на Центъра „Елцин” Людмила Телен каза, че Юмашев се е оттеглил от поста си по лични причини още през април, съобщава The Insider. Друг източник, пожелал анонимност, също потвърди, че съпругът на Татяна Елцина е напуснал миналия месец.

Миналата година Important Stories и Transparency International Russia установиха, че съветникът на Владимир Путин Валентин Юмашев и съпругата му през 2020 г. са станали собственици на къща на карибския остров Сен Бартелеми, френска отвъдморска територия. 

Извлечение от договора за покупко-продажба показва, че става дума за имот с площ от 2 500 m² на стойност € 15 милиона. Самият Валентин Юмашев потвърди покупката пред Important Stories, като каза, че  вилата е закупена с "лични спестявания и заем от руска банка".

Смята се, че Юмашев е имал ограничено влияния върху решенията на Кремъл, но напускането му прекратява последната връзка на Владимир Путин с управлението на първия президент на Руската федерация след разпадането на РСФСР и ерата, белязана от отварянето на Русия към западния свят. Всъщност Борис Елцин издига Владимир Путин в политиката. 

Валентин Юмашев започва кариерата си като съветник на Борис Елцин през 1998 г. и оттогава до напускането си през април заема тази позиция. Съпругата му Татяна Елцина-Юмашева е австрийска гражданка.

Зетят на Борис Елцин е вторият високопоставен служител, близък до Владимир Путин, който се оттегля от поста си след Анатолий Чубайс, който на 23 март тази година подаде оставка като представител на руския президент по въпросите на устойчивото развитие и напусна Русия. 

Остров  Сен Бартелеми е популярен курирт за висок клас туристи и заема пето място в топ-20 на привлекателните за живот карибски дестинации. Голямото преимущество на Сен Бартелеми е, че престъпността на острова практически е нулева. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: