El Diario: Бил Гейтс предрича на света нова пандемия по „много страшен сценарий“

El Diario: Бил Гейтс предрича на света нова пандемия по „много страшен сценарий“ Снимка: стопкадър видео

Основателят на Microsoft Бил Гейтс предупреди за 50% вероятност от нова пандемия през следващите 20 години

Прогнозите си Гейтс споделя с читателите испанският вестник El Diario.

„Това може да дойде от вирус, който вече знаем. Може да е вид грип, различен тип коронавирус. Но може да е и нещо друго — създаден от човека вирус, от биотерорист, който го е разработил и умишлено го е разпространил.

Това е много страшен сценарий, защото те могат да се опитат да го разпространят на различни места по едно и също време“, казва основателят на Microsoft, който също така допуска избухване на пандемия от естествен произход, свързана с изменението на климата, поради нарастващата икономическа активност на човечеството.


За борба с пандемиите, Гейтс предлага създаване на „екип за глобален епидемичен отговор и мобилизация“, който оприличава на пожарникарите.

„Това, което предлагам, ще изисква 25% увеличение на бюджета на Световната здравна организация и с това ще имаме екип от около 3000 души с различни профили“, обяснява той.

Гейтс преди това прогнозира появата на други заболявания, които могат да се превърнат в пандемии, и говори за необходимостта от създаване на ваксини, които блокират инфекциите в дългосрочен план.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: