Продоволствена криза: САЩ подготвят отговор

Продоволствена криза: САЩ подготвят отговор Снимка: https://pixabay.com/

Съединените щати подготвят отговор на продоволствената криза, която нараства поради трудностите с износа на украинско зърно

В Токио, на срещата на върха на Четиристранния диалог за сигурност (Quad), която включва Австралия, Индия, Съединените щати и Япония, президентът на Белия дом Джо Байдън нарече войната в Украйна глобален проблем, призовавайки индо-тихоокеанските сили да  отговорят подобаващо :

„Глобалната продоволствена криза се влошава от това, че Русия блокира износа на милиони тонове зърно от Украйна. Докато Руската федерация продължава войната, САЩ ще работят със своите партньори, за да помогнат за предоставянето на глобален отговор, тъй като това ще засегне всички части на света “, каза той. Байдън, като отбеляза, че войната провокира и хуманитарна катастрофа в Украйна.

Обединеното кралство вече води преговори със съюзниците си за изпращане на военни кораби в Черно море за защита на товарни кораби, превозващи украинско зърно. Така наречената „Коалиция на желаещите“ ще се стреми да пробие руската блокада, като осигури сигурен коридор от Одеса през Босфора. 
Съединените щати от своя страна заявиха, че ще изпратят ракети с голям обсег за унищожаване на руски кораби.

Кремъл казва, че продоволствената криза е причинена от едностранните антируски санкции от Запада. Украйна и Русия заедно представляват една трета от световния износ на пшеница и ечемик, както и половината от износа на слънчогледово олио, а Русия е и основният доставчик на торове.

Спирането на доставките на тези достъпни и необходими продукти заплашва с недостиг на храна и политически вълнения в страните от Африка, Близкия изток и Азия, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: