Не наемайте севернокорейски IT-специалисти за работа онлайн, предупреждават САЩ

Не наемайте севернокорейски IT-специалисти за работа онлайн, предупреждават САЩ Снимка: wired.com

Според проучвания на три американски правителствени институции, мрежата е залята от предложения на компютърни работници от Северна Корея, които търсят онлайн работа по цял свят, но свободата да правят това не е случайна.

Прикривайки националността си, компютърджиите се опитват да получат работа, но задачата им всъщност е прониквайки в компаниите, които ги наемат, да източват пари за режима в Пхенян, пише ВВС.

Във вчерашно съвместно изявление на Държавният департамент на САЩ, Министерството на финансите на САЩ и Федералното бюро за разследване се казва: „КНДР изпраща хиляди висококвалифицирани IT-работници по целия свят, за да генерират приходи за нейните оръжия за масово унищожение и програмите за балистични ракети, в нарушение на санкциите на САЩ и ООН“.

В изявлението се казва още, че IT-специалистите работят от територията на Северна Корея и други страни, най-често Китай и Русия, но по-малки групи действат от Африка и Югоизточна Азия.

„Тези IT работници се възползват от съществуващите изисквания за специфични IT-умения, като разработка на софтуер и мобилни приложения, за да получат трудови договори на свободна практика от клиенти по целия свят, включително Северна Америка, Европа и Източна Азия. Те са използвали привилегирования си достъп, получен като изпълнители, за злонамерените кибер-атаки на КНДР“, се казва в доклада.

В изявлението се предупреждава, че компаниите, които наемат севернокорейски IT-работници, може да бъдат наказани по закона за нарушаване на санкциите.

Миналия месец САЩ свързаха огромния обир на криптовалута на стойност $ 615 милиона, с хакери от Северна Корея, които ужилиха с невероятната сума играчи в популярната онлайн игра Axie Infinity.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: