Разработиха лекарство срещу големи родилни петна и рак на кожата

Разработиха лекарство срещу големи родилни петна и рак на кожата Снимка: ferra.ru

Това стана в хода на неотдавнашно изследване

Изследователи, под ръководството на сътрудници от Масачузетската многопрофилна болница (MGH) неотдавна показаха, че няколко лекарства могат да се прилагат върху кожата, за да предизвикат регресия на лезиите, за оито се смята, че могат да бъдат причинени от невус, а едно локално лекарство също така предпазва от рак на кожата.

За това съобщава Science Daily.

Приблизително едно на 20 000 бебета се ражда с така наречения вроден гигантски невус - огромно пигментно родилно петно, което може да покрие голяма част от лицето и тялото. 

Поради неестетичния външния вид на бенката и риска от израждането й в рак на кожата, много родители решават да направят на децата си обширна операция за отстраняване на цялата неоплазма, което може да доведе до образуване на големи и постоянни белези.

„Целта на нашето изследване беше да разработим серия от модели, предназначени да изяснят ключовите биологични характеристики на тези лезии и да тестват нехирургични методи за лечение на кожата, насочени към принуждаване на невусните клетки да отстъпят", казва старшият автор Дейвид Е. Фишър.

Фишър и колегите му използват модели за анализ на различните фази на тези невуси, за да разберат по-добре как те се формират и развиват. Освен това, когато учените използват тези модели за тестване на локално приложение на единични или комбинирани препарати, блокиращи сигналните пътища, активирани от мутацията NRAS, те забелязват, че някои от тях водят до значително намаляване на невусите (бенките).

Освен това, препаратът, стимулиращ възпалителната реакция след локално приложение върху кожата, води до пълна регресия на невусите след три процедури. Терапията също така осигурява пълна превенция на образуването на рак на кожата при мишки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: