Ливан и Египет отказаха да купят пшеница, открадната от Украйна

Ливан и Египет отказаха да купят пшеница, открадната от Украйна Снимка: odessa-journal.com

Според CNN корабът с плячкосаното зърно е акостирал в сирийското пристанище Латакия.

От новинарската телевизия са проследили маршрута на плавателния съд от бреговете на Крим до крайната точка на плаването му в Сирия, използвайки източници от службите за морски транспорт.

Корабът е отплавал от Крим на 27 април в неизвестна посока, изключвайки транспондера си. На следващия ден спътникови снимки го засичат в пристанището на Севастопол. На борда му са натоварени почти 30 хиляди тона украинска пшеница, открадната от складове в завзетите от Русия украински територии.

След Севастопол корабът е пресякъл Черно море, минал е през Босфора и се е насочил към Александрия. Там обаче са отказали да купят пшеницата, тъй като украинските власти са предупредили своевременно какъв е произходът ѝ

От Александрия корабът се е насочил към Бейрут, където сделката със зърното също е пропаднала. Отново изключайки транспондера си, на 5 май плавателният съд се е отправил към Латакия. Курсът му е проследен с помощта на службата Tankertrackers.com и спътникови снимки на Maxar Technologies.

След превземането на някои южни украински райони, журналисти сигнализираха за рязко увеличен износ на пшеница от Севастопол – само за март и април са изнесени около 100 000 тона. Според украинските служби, още два руски кораба са включени в транспортирането на открадната украинска пшеница. 

По данни на украинското разузнаване и в момента хиляди тонове пшеница се пренасят с камиони към Крим. Според украинското министерство на отбраната, от началото на инвазията от страната са откраднати и изнесени не по-малко от 400 000 тона зърно. Изнасят се също огромни количества цвекло, картофи и зеле. 

Експерти отбелязват, че много страни са заинтересувани от украинската пшеница, дори да се наложи да я купуват като контрабанда, например чрез Сирия. От слабо продоволствие страдат преди всичко най-бедните страни. Украинското зърно все пак достига до Африка и Близкия изток, но цената му е скочила драстично. Това води до лавина от проблеми. 

В Египет например 70% от населението се ползва от програма за субсидирано потребление на хляб, като свръхпопулярният продукт се продава в страната за стотинки. Но при скока в цените, за египетското правителство става все по-трудно да поддържа програмата, обслужваща такава голяма част от египетското население. Няма никакви илюзии, че една промяна или закриване на програмата ще предизвикат сериозни последици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: