Високите цени на газа ще струват на ЕС допълнителни 250 милиарда евро до 2030 г.

Високите цени на газа ще струват на ЕС допълнителни 250 милиарда евро до 2030 г.

Аналитичният център Ember ve Global Witness подготви материал за схемата за използване на газ в Европа

Настоящият план за използване на природен газ може да струва на Европейския съюз допълнителни 250 милиарда евро до 2030 г. поради високите цени на газа.

Това се посочва в материал, изготвен от аналитичния център Ember ve Global Witness.

В материала се казва, че ЕС планира да произвежда електроенергия от природен газ в размер на 2280 тераватчаса по програмата REPowerEU, която беше изготвена в Брюксел за намаляване на зависимостта от руския газ.

Въпреки че това е по-малко от 2825 тераватчаса, предвидени в пакета Fit for 55, цената е висока.

Европейската комисия е изчислила, че според пакета "Fit for 55" цените на природния газ ще бъдат 19 евро за мегаватчас през 2030 г., но за фючърсни договори за 2030 г. цената на газа в Европа е 33 евро за мегаватчас, отбелязват анализаторите.

Като се вземат предвид цените, прогнозирани от Европейската комисия, сметката за газ през 2030 г. ще се увеличи с 34 милиарда евро.

Цените според TTF, виртуалната точка за търговия с природен газ в Нидерландия, са 98 евро за MWh тази година.

Ако високите цени на газа се запазят, сегашните планове за газ на ЕС могат да струват 250 милиарда евро повече от очакваното до 2030 г., според анализа.

Изпълнението на плановете за увеличаване на капацитета на ВЕИ в рамките на REPowerEU може да намали тази сума само с 47 милиарда евро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: