Пет признака, че ще живеете дълго

Пет признака, че ще живеете дълго Снимка: Pixabay

Изследователите са открили, че гените, отговорни за метаболизма на желязо в организма, са свързани с продължителността на живота.

Освен това те са идентифицирали части от генома, които добавят няколко години към възрастта на човека.

Високите нива на желязо в кръвта скъсяват живота, според британски и германски изследователи. Ако обаче  съдържанието на този микроелемент в организма остане в нормални граници, промените, свързани с възрастта, се забавят.

Известно е, че желязото влияе на способността на организма да се бори с инфекциите. При много заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Паркинсон или уврежданията на черния дроб, се регистрират твърде високи или твърде ниски количества от този микроелемент. Затова учените предполагат, че метаболизмът на желязото е важен фактор за дълголетие и здраве в напреднала възраст.

Според авторите на изследването, техните резултати обясняват защо прекомерната консумация на червено месо, което е богато на желязо, корелира с риска от възрастови заболявания, в частност сърдечносъдови. Изследователите не изключват възможността приемът на препарат, който регулира нивото на желязо в организма, да може не само да прибави няколко години към живота на пациентите, но и да им осигури здрава и активна старост.

Кои са петте признака според изследователите, които показват, че ще живеете дълго:

Родителският подарък

През 2015 г. американски и италиански експерти, проучвайки данните на 800 души на възраст над 100 години и 5000 над 90 години, идентифицирали четири гена за дълголетие: CDKN2B, свързани с регулирането на жизнените цикли на клетките, SH2B3 и ABO, определящи кръвната група, и един от гените на HLA, който отговаря за разпознаване от имунната система на клетките на собственото тяло.

Четири години по-късно международен екип от изследователи описва 12 области на генома, чиито различни варианти корелират с продължителността на живота. Това са предимно области, които формират предразположение към сериозни заболявания, по-специално сърдечносъдови и диабет тип 2, както и заболявания, възникващи от тютюнопушенето. При това става ясно, че гените, свързани със злокачествените тумори, които не са свързани с пристрастяването към тютюна, не оказват съществено влияние върху продължителността на живота.

Освен това ефектът на определени генетични изменения се променя с възрастта. Някои представляват опасност за младите хора, други се проявяват след 60-70-годишна възраст.

Полът

Според няколко научни труда продължителността на живота силно зависи от пола: женските екземпляри от почти всички видове бозайници живеят обикновено по-дълго от мъжете. Същото се наблюдава при хората. Според учените яйчниците съдържат хормони и други сигнални молекули, които удължават живота и забавят стареенето.

Силният пол е по-уязвим поради тестостерона, който може да наруши работата на имунната система. От друга страна, женският полов хормон естроген има противовъзпалителен ефект.

Оптимизмът

Според американски лекари мирогледът на човека също влияе върху продължителността на живота. Най-оптимистично настроените хора живеят с 11-15% по-дълго.

Жизнерадостните, веселите хора са по-малко склонни да страдат от сърдечносъдови и белодробни заболявания. Освен това е по-вероятно да следват здравословен начин на живот.

Помага и увереността на оптимистите в техните способности. Те реагират не толкова емоционално на трудни ситуации и се възстановяват по-бързо от стреса.

Образованието

Според международен екип от учени нивото на образование, или по-скоро генетичното предразположение към учене, също е важно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: