Приходите на Русия от изкопаеми горива са се увеличили почти двойно

Приходите на Русия от изкопаеми горива са се увеличили почти двойно Снимка: energydigital.com

Въпреки санкциите и намалелия експортен обем, рязко повишилите се цени са генерирали през последните два месеца € 62 милиарда от износа на руски нефт, газ и въглища.

The Guardian цитира данни на финландския център за изследване на енергията и чистота на въздуха CREA, съобразно информацията му за водния и сухопътен трафик. Според тях обемът на руския енергиен износ за ЕС от 24 февруари насам е формирал среден месечен приход от € 22 милиарда. За същия период на миналата година Европа е плащала за руски горива средно € 12 милиарда месечно. 

Най-голям купувач на руски горива в Европа е Германия. Въпреки многократните изявления на немското правителство, че за него е приоритет да отърве страната си от руската енергийна зависимост, за двата месеца след инвазията в Украйна, Германия е платила на Русия около € 9 милиарда за енергиен внос. 

На второ и трето място се нареждат Италия и Нидерландия, закупили руски горива съответно за около € 6.8 милиарда и € 5.6 милиарда. „Светът очаква Германия да демонстрира сила и решимост към Русия, но вместо това те блокират европейското ембарго върху руския петрол и финансират войната”, казват пред The Guardian експерти от мозъчния тръст Chatham House.

Аналитиците на CREA смятат, че бързият отказ от руските енергоносители е единственият начин да се обезкръви военната машина на Русия. „Износът на изкопаеми горива е ключов фактор за режима на Кремъл и продължаващият експорт на енергоносители е огромна пробойна в санкциите, наложени на Русия. Така че, всички, които купуват руски горива, се замесват в чудовищно потъпкване на международните закони и грубо нарушаване на човешките права”, подчертават от CREA.

Констатациите им показват, че Русия продължава да се облагодетелства от задушаващата власт над европейската енергетика, въпреки че според данните на CREA руският износ на суров петрол през чуждестранните пристанища е намалял с 30% през първите три седмици на април, в сравнение с нивата през януари и февруари. Но Русия на практика все още държи ЕС в капан, като компенсира ограниченията с повишаване на цените. 

Според експерти в сектора, спирането на газовите доставки за Полша и България показва, че готовността, с която Русия нарушава договорите си, практически освобождава контрагентите ѝ от задължението да ги спазват и опровергава тези, които продължават да купуват руски горива, позовавайки се на дългосрочни договорни ангажименти. Фактът, че Русия едностранно променя условия, би трябвало да е червен сигнал за последствията, пред които се изправят партньорите ѝ, замесвайки се в смъртоносната търговия.

Според CREA, много компании за изкопаеми горива продължават да търгуват в големи обеми с Русия, включително British Petroleum, Shell и Exxon Mobil.

Говорител на Shell каза пред The Guardian, че компанията е обявила намерението си да напусне съвместните предприятия с „Газпром” и свързани юридически лица и е спряла всички спот покупки на руски суров петрол, втечнен природен газ и рафинирани продукти, директно изнасяни от Русия.

От Exxon подчертават, че компанията подкрепя международно координираните усилия за спиране на войната и спазва всички санкции: „Не сме сключвали нови договори за руски продукти и не планираме доставки на руски суров петрол или рафинирани продукти за Обединеното кралство. Също така няма да инвестираме в нови разработки в Русия", заяви говорител на компанията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: