Острият хепатит с неизвестен произход достигна до Япония и Канада

Острият хепатит с неизвестен произход достигна до Япония и Канада Снимка: https://pixabay.com/

Първите случаи на остър хепатит с неизвестен произход при деца бяха установени през последните дни в Япония и Канада, съобщава The Guardian

В Япония засега има един такъв случай и е първата азиатска страна, която съобщава за болестта.

Канадските лекари не уточняват броя на болните деца. Здравното министерство съобщава само, че е запознато със случаи на заразяване на „деца в Канада“ с остър хепатит с неизвестен произход.

Днес в света са известни 190 болни деца на възраст от 1 месец до 16 години. Според Световната здравна организация (СЗО) едно дете е починало. Най-често се разболяват деца под петгодишна възраст.

По-голямата част от случаите обаче - 140 - са открити в Европа и главно в Обединеното кралство. Има случаи и в Израел, Испания, САЩ и редица други страни.

До момента на 17 деца се наложило да им се направи трансплантация на черен дроб.

Известно е, че в 74 случая у болни деца е открит аденовирус. В същото време наличието на вируса, който обикновено причинява остър хепатит, не се доказва от тестове.

Британски експерти от Санитарно-епидемиологичната администрация предполагат, че поради недостатъчно излагане на децата на обичайния аденовирус по време на пандемията, в условия на самоизолация и социално дистанциране, острият хепатит просто е станал по-тежък.

Експерти в Шотландия обмислят хипотезата за аденовирусна мутация или предполагат, че аденовирусът действа „в тандем“ с друг вирус, като Sars-Cov-2, който причинява COVID-19.

Коментирайки ситуацията пред CNBC, Ейми Едуардс, асистент по педиатрия в Медицинския институт на университета Case в Охайо, САЩ, отбеляза, че все още не е възможно да се каже колко сериозно е това огнище на остър хепатит. Според нея всичко ще зависи от това как се държи болестта през следващите месеци.

Аденовирусът е вирус, който е навсякъде и не е сезонен. Ако това е по-сериозна форма на аденовирус, която причинява чернодробно заболяване при деца, тогава това е сериозен проблем. Но на този етап той е доста изолиран и има твърде малко случаи, за да се правят прибързани заключения “, каза тя.

Лекарите препоръчват да се спазват правилата за хигиена и да се следи състоянието на децата. Сред най-честите симптоми на заболяването са болки в стомаха, жълтеница и диария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: