Възстановяването на испанската икономика се забавя

Възстановяването на испанската икономика се забавя Снимка: elpais.com

Испания, която е силно зависима от сектора на услугите и туризма, претърпя тежък икономически застой през корона-кризата.

През 2020 г. нейният БВП е спаднал с 10,8%. Като повечето големи европейски икономики, страната бележи добър икономически растеж, но според Международния валутен фонд, все още е с 1,6% назад от своя БВП от 2019 г. Така че испанците, заедно с японците, ще бъдат единствените граждани на големи развити икономики, които ще завършат 2022 г. по-бедни, отколкото бяха през 2019 г. , пише  europeanconservative.com

Темпът на икономически растеж на Испания за 2022 г. е по-висок както от средния за света, така и от средния за еврозоната, но недостатъчен, за да достигне нивото от 2019 г. По-слабите резултати не се ограничават с БВП. Испания е една от най-силно засегнатите от инфлация европейски държави, като средната за Европа през март е около 7%, а цифрата за Испания е 9,8%.

Испанското правителство беше сред най-консервативните по отношение на помощите за населението при тежката икономическа реалност. За разлика от повечето европейски страни, Испания не намали фискалната тежест на своите граждани и предприятия, а данъците на самонаетите дори са леко увеличени.

Същевременно, правителството, което работи при годишен дефицит от € 50 милиарда, не се и опита да свие държавните разходи, при експертното мнение, че едно редуциране с € 60 милиарда е лесно постижимо. Напротив, сегашното правителство, коалиция между лявата Partido Socialista Obrero Español и неокомунистите Unidas Podemos, има най-раздутата изпълнителна власт в историята на страната, с двадесет и двама министри, всеки със своите бюрократи, съветници и разноски.

В момента държавният дълг на Испания е един от най-високите в ЕС, съставлявайки 121,8% от нейния БВП. През юли Европейската централна банка вероятно ще спре да изкупува дълга на Испания, а лихвените проценти ще се повишат. 

Така че корабът на настоящото испанско правителство изглежда ще се изправи пред тежка буря не заради честите конфликти в драматичната испанска коалиция, а заради икономическата ѝ политика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: