Великобритания обяви „златен век на колоезденето"

Великобритания обяви „златен век на колоезденето"

Премиерът Борис Джонсън обяви „революционен" план за 2 млрд. британски лири, според който ще бъдат изградени хиляди километри велоалеи.

Декларация на правителството на Обединеното кралство от 27 юли обещава в страната да бъдат изградени хиляди километри сигурни и безопасни велоалеи. Премиерът Джонсън подчерта, че планът „има за цел да даде началото на най-радикалната промяна в градовете след въвеждането на масовия автомобилен транспорт“. 

Властите на Острова са притеснени от възможността след края на пандемията да се увеличи употребата на личните автомобили, защото хората все още ще се страхуват да използват обществения транспорт. Това би причинило неимоверно увеличаване на трафика с всички произтичащи от това неблагоприятни последствия.

Великобритания се стреми към „златен век за колоезденето", заяви Джонсън. Планът, чиято стойност е 2 милиарда британски лири, предвижда градове с нулеви въглеродни емисии, в центъра на които придвижването ще става единствено пеша, с велосипед или с електромобил. В дванадесет области местната власт ще има възможност да се възползва от интензивни инвестиции в схеми от тип „Мини-Холандия" - в проектиране и изграждане на инфраструктура, подходяща за велосипедисти и пешеходци. 

Програмата на правителството предвижда още обучение за деца и възрастни, създаване на инспекция, която да е отговорна специално за колоезденето и пешеходците, изграждане на специфична инфраструктура, съобразена с високи изисквания за безопасност на колоездачите и пешеходците. Предвижда се и създаването на национална програма за „електронни велосипеди", като предстои уточняване дали тя ще е на принципа на заемане на велосипед, или ще представлява схема за субсидиране за закупуване на возила. Дори лекарите ще „предписват" каране на велосипед като част от стратегията за здравословен живот на британците. 

Хората искат радикална промяна и ние, политиците, не трябва да се страхуваме да им я дадем", заяви премиерът Джонсън, който е запален колоездач и като кмет на Лондон ходеше на работа с велосипед. 

Ако планираният „златен век на колоезденето" се развие успешно, Великобритания ще даде ясен знак, че предстоят знакови промени в начина на живот на Острова, а придвижването с велосипед е само началото на тези промени.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: