Поради изменението на климата, на Земята вече се наблюдава дефицит на азот

Поради изменението на климата, на Земята вече се наблюдава дефицит на азот Снимка: https://pixabay.com/

Експерти от различни дисциплини започнаха да отбелязват рязък спад на наличния азот в екосистемите по света

Те считат, че тази тенденция е свързана с антропогенното изменение на климата и може да има „сериозни последствия", пише   Science.

В статия с автор Андрю Елмор, професор по ландшафтна екология в Центъра за екологични науки на Университета на Мериленд и Националния център за социален и екологичен синтез (SESYNC), са събрани множество данни за глобалния дефицит на азот и неговите потенциални въздействия.

Този ​​проблем се намира в полезрението на учените от дълго време“, казва Рейчъл Мейсън, която участва в изследването.

"В експерименти видяхме някои доказателства за това, но те бяха разпръснати из изследователската общност и в различни области."

Нарастващата осведоменост за намаляващата наличност на азот е донякъде засенчена от усилията за борба с противоположния проблем: прекомерното антропогенно замърсяване с азот. Индустриалните и селскостопанските дейности са удвоили глобалното изобилие от реактивен азот, което причинява честото проникване на елемента в екосистемите. Това увеличава риска от мъртви зони с ниско съдържание на кислород, вреден цъфтеж на водорасли, намалено биоразнообразие и други негативни въздействия.

Много внимание се отделя на смекчаването на проблема с излишъка от азот в определени екосистеми, но новата статия има за цел да обърне внимание на обратната тенденция, причинена и от антропогенния натиск, което води до намален достъп до жизненоважния елемент в други райони.

Учените отбелязаха, че този проблем, както и много други, е свързан с употребата на изкопаеми горива от човека. Емисиите с парникови газове от човешката дейност са проникнали в земната атмосфера, повишавайки нивото на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата до най-високото му ниво от милиони години.

Азотът е един от най-важните елементи за живота на Земята: той е основният компонент на въздуха, ключов градивен елемент за протеините и важна съставка в селскостопанските торове, необходими за изхранване на световното население.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: