„Зелени“ автобуси поемат пътниците в 50 големи общини у нас

„Зелени“ автобуси поемат пътниците в 50 големи общини у нас Снимка: МРРБ

Над 745 млн. лв. ще бъдат насочени за модернизиране и подобряване на градския и междуселищен транспорт

Над 745 млн. лв. ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството за модернизиране на обществения транспорт в 50 общини, в които има населено място с повече от 15 000 души. Около 645 млн. лв. от ресурса е заложен по европейската Програма за развитие на регионите в периода до 2027 г. Останалите 100 млн. лв. са средства в предвидения бюджет на министерството по Плана за възстановяване и устойчивост, за пилотната схема за „зелена мобилност“.  Това съобщи Ивайло Стоянов – началник на отдел „Стратегическо планиране и програмиране“ в МРРБ, който участва във форум, посветен на устойчивото развитие на обществения превоз на пътници. 

Стоянов посочи, че за първи път се дава възможност автобусните превозвачи в партньорство с общините да могат да разработват общи проекти за подмяна на старите автобуси с нови, екологични превозни средства, които да обслужват градските и междуселищни линии чрез схемите за устойчива градска мобилност и интегриран градски транспорт. 

В изминалите два програмни периода достъп до програмата имаха само най-големите общини. Задължително условие е проектите да бъдат предвидени в териториалните стратегии на общините и да бъдат идентифицирани и подкрепени от местните общности. Те трябва да включват различни комбинации от мерки, свързани с градския транспорт. Освен нови нулевоемисионни автобуси, ще се финансира внедряването на  интелигентни транспортни системи, които регулират градския транспорт – светофарни уредби, виртуални електрони табла и други дигитални решения. 

Ще има възможност и за обновяване на транспортната инфраструктура – изграждане на нови спирки с дигитални възможности, вело и пешеходни зони и алеи като елемент на мултимодалния транспорт в общините, електрически зарядни станции, подобряване на достъпността, мерки за пътна безопасност.

Предстои да започне набирането на проектни предложения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: