Русия обвинява Украйна, че осуетява преговорите

Русия обвинява Украйна, че осуетява преговорите Снимка: wionews.com

Преговарящите екипи на двете страни се срещнаха в края на миналия месец в Истанбул, но разговорът им не доведе до спиране на огъня.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев явно не заинтересован от спиране на сраженията, както се виждало от представения украински проект за мирно споразумение, съобщава The Moscow Times.

„Това показва отклонение от най-важните клаузи, изложени на срещата в Истанбул на 29 март“, каза той. В Турция „украинците ясно заявиха, че бъдещите (международни) гаранции за сигурност за Украйна не се отнасят за Крим и Севастопол“, каза Лавров, имайки предвид териториите, анексирани от Москва през 2014 г. „Във вчерашната чернова това ясно изявление липсва“, добави той.

Лавров каза още, че украинската страна иска лидерите на Русия и Украйна да обсъдят лице в лице ситуацията с Крим и сепаратистките територии в Източна Украйна, признати от Русия за независими „народни републики“. „На следващия етап украинската страна със сигурност ще поиска изтегляне на войските и ще постави нови условия“, прогнозира Лавров и заявява: "Това е неприемливо".

Той обвини украинските власти, че се стремят да прекратят преговорите и вече цял месец не показват интерес към прекратяване на бойните действия. „Виждаме това като проява на факта, че режимът в Киев се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които тласкат президента Владимир Зеленски да продължи военните действия“, смята Лавров.

Изявленията му идват на фона на казаното от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков и министър-председателят Михаил Мишустин, че Русия е претърпяла тежки загуби в Украйна и руският първи дипломат очевидно се опитва да прехвърли на Киев отговорността за това.

Украинските преговарящи и лично президентът Володимир Зеленски винаги са поставяли като условие за примирие териториалната цялост на Украйна от 1991 г. Последното предложение на украинския президент беше 15-годишен срок за изясняване на статута на полуостров Крим. Защо руската дипломация приема тези изисквания като нещо ново не става ясно от изявленията на Сергей Лавров. Той не посочва и пътя на логиката, довела Русия до заключението, че САЩ „контролират“ украинското правителство. 

Още преди нахлуването на Русия в Украйна американското разузнаване многократно предупреди за реалния риск от руска военна агресия - нещо, което Владимир Путин горещо отричаше, наричайки предупрежденията „западна истерия“. Нахлуването на Русия в Украйна категорично потаза колко струват уверенията на руския президент. 

След началото на инвазията САЩ подкрепят Украйна с въоръжение и хуманитарна помощ, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски многократно настоява за по-голяма подкрепа. Перспективата за нов кръг преговори засега е неясна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: