Мир и нормален живот за Украйна очаква от преговорите Володимир Зеленски (обновена)

Мир и нормален живот за Украйна очаква от преговорите Володимир Зеленски (обновена) Снимка: republicworld.com

След няколко видеоконферентни тура, този път делегациите на Русия и Украйна ще се срещнат лице в лице в Истанбул

Световните новинарски агенции предадоха, че срещата е договорена от турския президент Реджеб Таийп Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Двамата са провели телефонен разговор, обсъждайки развитието на военния конфликт и преговорния процес, съобщиха от кабинета на турския президент. 

Според представеното резюме на разговора, Ердоган е настоял за възможно най-бързо прекратяване на огъня и постигане на мир между Русия и Украйна, за да се подобри и хуманитарната ситуация в региона. Турският президент е уверил, че Турция "ще продължи да допринася по всякакъв възможен начин по време на този процес".

Представителят на украинския екип преговарящи Давид Арахамия потвърди, че след видеоразговор с руската страна, преговарящите са уведомени и са съгласни с присъствената среща в турската столица, която ще започне на 28/29 март и ще продължи на 30 март. 

Във видеообръщение, публикувано в социалните медии вчера, украинският президент Володимир Зеленски постави ясно целите на поредния кръг от преговорите – преди всичко, незабавен мир

Той каза още, че неговото правителство обмисля „много внимателно“ искането на Русия за неутралитет на Украйна. Същевременно Зеленски подчерта задължителните условия на неговата страна: 

„Нашите приоритети в преговорите са известни. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са извън съмнение. Ефективните гаранции за сигурност за нашата държава са задължителни. Нашата цел е очевидна: мир и възстановяване на нормалния живот в нашата родна държава възможно най-скоро". Зеленски отново настоя за повече помощ от НАТО – „Искаме само 1% от вашите танкове и самолети“, каза украинският президент.

Снимка - theins.ru

Междувременно в серия от контраатаки Украйна си върна контрола върху още няколко села, включително на изток от Харков и северозападно от Мариупол, Уикендът се оказа рекорден за двете воюващи страни, пише theins.ru, позовавайки се на свои източници - за двата дни Русия е изстреляла най-малко 70 ракети срещу Украйна от началото на войната, а украинските сили от своя страна, са неутрализирали във въздуха 52 от тях.

Анализатори изчисляват, че стойността на изстреляните ракети е над $340 милиона, а плюс логистиката разходите вероятно достигат до половин милиард долара. През уикенда Русия е обстрелвала и територии в непосредствена близост до границата с Полша. 

В нощта срещу понеделник са отбелязани ракетни удари и обстрел на населени места и жилищни сгради в Киевска област и в посока Житомир. Продължават боевете в Ирпен, Буча, Хостомел, обстрелван е жилищен микрорайон в Чернигов. Окупаторите атакуват околностите на Харков с далекобойни оръдия

В близко село е загинало четиричленно семейство с дете на 4 години. При обстрел на село в Харковска област руската армия е убила 7 души, в това число две деца. Дете е загинало и в предградие на Севернодонецк, което „украси“ руската бойна слава със 143 убити деца. В област Суми руски танк е прегазил мирни граждани. Един мъж е загинал, жена и дете са ранени.

Запалена е петролна база в Луцк, пожарът се потушава. Украинската защита е отблъснала пет руски настъпления в Донецка и Луганска области. Един украински гражданин е загинал. Продължава блокадата на Мариупол. Според кмета на града, цялото население трябва да се евакуира. 

Днес около обяд украинската противовъздушна отбрана е свалила две крилати ракети в Одеска и Николаевска област, по-късно е свален и руски хеликоптер. Унищожени са танкове, бронирани машини и друг транспорт. По данни на украинския генерален щаб, руските сили се дислоцират към Донбас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: