Албания иска да започне преговори с ЕС отделно от Северна Македония

Албания иска да започне преговори с ЕС отделно от Северна Македония

Албанският премиер Еди Рама заяви, че страната ще поиска започване на преговори за членство в ЕС отделно от съседна Северна Македония, която все още е изправена пред българското вето

„Албания вече не може да очаква от двете съседки да разрешат конфликта“, каза Рама и добави, че Албания има добри отношения с двете страни, предаде Ройтерс.

Албания и Северна Македония изпълниха необходимите критерии за започване на преговори за присъединяване към ЕС, коментира Euronews.

Въпреки това през 2020 г. България наложи вето на началото на официалните преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, твърдейки, че Скопие не спазва части от споразумението за приятелство от 2017 г., особено по отношение на общата история и език.

Тъй като кандидатурите на двете страни са свързани и е необходимо единодушно одобрение на ЕС за започване на преговори за присъединяване, ветото също попречи на Албания да продължи напред.

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц заяви, че преговорите за присъединяването на Албания и Северна Македония към ЕС трябва да започнат възможно най-скоро, тъй като всяко забавяне би направило Западните Балкани уязвими на външни влияния.

*Република Албания (на албански: Shqiperia, изговаря се Шкипърия) е страна в Южна Европа. Границите на Албания са с Черна гора на север, Косово на североизток, Северна Македония на изток и Гърция на юг. Има излаз на Адриатическо море на запад и на Йонийско море на югозапад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: