Украйна преустройва икономиката си (обзор)

Украйна преустройва икономиката си (обзор) Снимка: almooon.com

„Работещата икономика е важна за нас точно колкото нашата храбра и могъща армия“, каза във вчерашното си обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски.

Той подчерта, че икономиката също е фронт, на който украинският народ воюва за свободата си. „На всички управленски нива трябва заедно да намерим необходимите идеи и решения, така че да стабилизираме икономиката си“, заяви украинският президент и призова украинците да се върнат на работните си места, в териториите, където е безопасно и може да се работи. 

Украинският президент увери съотечествениците си, че правителството му ще направи всичко, за да възобнови работата на украинските предприятия и търговията, както и да „реанимира“ малкия и среден бизнес.

По отношение на войната, Зеленски добави, че Русия продължава да концентрира бойния си потенциал в Източна Украйна, за да задоволи „болните си амбиции за Донбас“, но отбеляза, че украинските въоръжени сили също са готови да продължат „да намаляват вражеския потенциал като жива сила и техника“.

Същевременно, в интервю за ISLND TV, съветникът на украинския президент Алексей Арестович призна, че украинското правителство е имало достоверна информация, че Русия ще нахлуе в Украйна, макар психологически да се е надявало, че в Москва ще надделее здравият разум. 

Арестович обясни защо в страната не е била проведена масова медийна кампания, която да предупреди населението за опасността, но подчерта, че държавното ръководство е било изправено пред избор между две възможности – лоша и много лоша. По думите му, едно предупреждение за война би довело до масов хаос и поне 15 милиона емигранти, които биха задръстили пътищата на Украйна и несъмнено биха станали лесна жертва на военните действия.

Днес в Украйна са работили десет хуманитарни коридора, съобщава theins.ru. Правителството призовава населението на Източна Украйна да се евакуира, за да не стане жертва на очакваната руска офанзива в района, обикновено придружавана с отвличания и насилствени действия. 

Русия продължава“демилитаризацията“ на Украйна с безогледно унищожение на жилищни сгради, болници, железопътни гари, инфраструктура. Обсаденият Мариупол се държи, около Херсон руската армия е преминала в отбрана. Загубите ѝ приближават 19 000 военнослужещи.

Междувременно, десетки страни осъдиха военните престъпления на Русия. Пред парламента на Грузия граждани на Тбилиси се събраха снощи на мълчалив протест в памет на жертвите, като налягаха на улицата с вързани ръце на гърба и плакати „Грузия, отвори си очите“. Грузия не подкрепи санкциите срещу Русия с обяснението, че това може да навреди на страната. Същевременно Тбилиси се превърна в един от центровете на руската емиграция след началото на инвазията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: