Дъщерни дружества на руските енергийни компании в Германия са заплашени от банкрут

Дъщерни дружества на руските енергийни компании в Германия са заплашени от банкрут Снимка: tylaz.net

Според Bloomberg много от клиентите се отказват от услугите им след руското нахлуване в Украйна

Най-застрашена е Wingas, тъй като банките задържат паричните преводи към компанията, а клиентите не сключват нови договори с нея. Това накара немското правителство да разработи план за национализацията ѝ. Компанията оперира в Германия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Чехия, Великобритания и Франция и освен трусове в газоснабдяването, банкрутът ѝ би довел до сериозна безработица, посочва theins.ru. 

Wingas е основана е през 90-те години на миналия век от дъщерното дружество на BASF Wintershall (65%) и руския „Газпром“ (35%). Компанията притежава най-голямото газохранилище в Западна Европа с работен обем от 4,2 милиарда кубически метра газ, както и редица важни газопроводи, някои от които са свързани със Северен поток“ 1 и 2. Проспериращо предприятие до преди руската инвазия в Украйна, Wingas е собственик и на верига газопреносни дъщерни дружества. През 2018 Газпром придобива Wingas изцяло, като поема акциите на Wintershall. 

Следвайки процесите с Wingas, немското финансово министерство отчита, че  25% от пазара на нефтопреработването в Германия и 25% от немските газови хранилища се държат от дъщерни компании на руските енергийни монополисти и обмисля още стъпки за национализация.

Въпреки личните уверения, които отправи към канцлера Олаф Шолц, вчера Владимир Путин подписа указ, според който от днес газовите разплащания ще се осъществяват в рубли. Това е поредният случай, в който руският президент и руското правителство просто излъгаха, като часове преди подписването на указа и самият Путин, и говорителят му Песков твърдяха, че мярката няма да се приложи незабавно за страните от G-7 и ЕС. Те от своя страна вече заявиха, че няма да се разплащат в руска валута. 

Вчера на съвместна пресконференция с френския си колега Брюно Льо Мер, немският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек призова бизнеса и частните потребители да икономисват енергия. „Всеки икономисан киловатчас има значение“, подчерта вицеканцлерът. От 30 март Германия е в режим на "Ранно предупреждение за енергийна криза".

Междувременно се потвърдиха прогнозите на Белия дом за освобождаване на огромни количества петрол от държавния резерв.  Американският президент Джо Байдън уточни обема на освободените количества -  по един милион барела ежедневно в рамките на половин година .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: