В Германия обмислят национализация на "дъщерните" дружества на "Газпром" и "Роснефт"

В Германия обмислят национализация на "дъщерните" дружества на "Газпром" и "Роснефт"

Германските власти анализират възможността за национализиране на активите на руските държавни петролни и газови компании и техните дъщерни дружества в страната, пише вестник Handelsblatt

Федералното правителство иска да предотврати рисковете от масово прекъсване на електрозахранването в случай на затруднения за тези компании, които са от системно значение за Германия, отбелязва вестникът.

Gazprom Germania управлява няколко големи подземни газови хранилища, припомня Handelsblatt. А Rosneft Deutschland е ключов играч на германския пазар на моторни горива.

„И двете компании сега са незаменими на германския енергиен пазар“, коментира Handelsblatt.

Междувременно на ниво ЕС активно се лобира предложение за задължително сертифициране на операторите на ПГХ в Европа. Според Европейската комисия това "ще позволи да се избегнат потенциалните рискове, свързани с външно влияние върху критичната инфраструктура за съхранение".

Това означава, че несертифицираните оператори ще трябва да се откажат от собствеността или контрола върху газовите хранилища на ЕС“, се казва в съобщението.

Предложенията на ЕК може да насочват към дъщерното дружество на Газпром, Аstora, един от най-големите оператори на ПГХ в Европа. Управлява складови бази с общ обем около 6 млрд. куб.м. м активен газ в Германия и Австрия, коментира Интерфакс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: