Германия предупреди за възможни смущения в доставките на газ

Германия предупреди за възможни смущения в доставките на газ Снимка: caspiannews.com

Правителството въведе първа фаза от плана си при възможна газова криза – т.нар. "ранно предупреждение", заради поисканите от Русия плащания в рубли за природен газ и петрол.

Русия поиска от 31 март "недружелюбните" страни да плащат за газа си в рубли, но ЕС, който плаща основно в евро, отхвърли идеята, страните от G-7 – също. Днес Москва поясни, че преминаването към плащания в рубли ще бъде постепенно, пише ВВС.

Немският министър на икономиката Роберт Хабек призова потребителите и компаниите да намалят потреблението в очакване на евентуален недостиг. Германия получава около половината си газ и една трета от петрола си от Русия и и се опасява от рецесия, ако доставките внезапно спрат. 

Съгласно съществуващ план за спешни случаи в доставките на газ, фазата на "ранно предупреждение“ е първата от трите стъпки, предназначени да подготвят страната за потенциален шок в доставките. Последният етап на мерките включва нормиране на потреблението. 

Хабек каза на пресконференция, че доставките на газ за Германия засега са защитени, но добави: „Въпреки това трябва да увеличим предпазните мерки, за да сме готови за ескалация от страна на Русия“.

С обявеното ниво за ранно предупреждение бе свикан кризисен екип. Ръководителят на германския мрежов регулатор Bundesnetzagentur Клаус Мюлер  поясни в Twitter, че целта на ранното предупреждение е да се избегнат смущения в доставките. Той призова потребителите и индустрията да се подготвят за "всички сценарии".

Западът налага санкции на Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна. В отговор руският президент Владимир Путин поиска природният газ, изнасян за Европа, да се плаща в рубли. Анализатори твърдят, че този ход ще подкрепи валутата на Русия, която падна рязко след инвазията, но започна да се възстановява.

Европа, която внася около 40% от природния газ от Русия и плаща предимно в евро, твърди, че контролираният от държавата газов гигант „Газпром“ няма право да променя договорите.

Но Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, каза днес: „Европейските политици трябва да спрат разговорите, да спрат да се опитват да намерят някакво оправдание защо не могат да плащат в рубли. Ако искате бензин, намерете рубли“.

От Кремъл заявиха също, че Русия може да започне да изисква плащане в рубли за други стоки като торове, зърно, метали и дървен материал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: