Реалностите на войната – Русия се предислоцира, а не изтегля войските си? (обзор)

Реалностите на войната – Русия се предислоцира, а не изтегля войските си? (обзор) Снимка: republicworld.com

Обявеното на вчерашните руско-украински преговори „кардинално намаляване“ на бойната активност „не означава прекратяване на огъня“, уточни пред RT главният преговарящ от руска страна Владимир Медински.

Той обясни, че „изтеглянето“ на войските се отнася за направленията към Киев и Чернигов и подчерта, че това е израз на стремежа на Русия да премине към деескалация на конфликта „поне в тези направления“

Позовавайки се на официален представител на САЩ Reuters пише, че “всяко движение на войските около Киев е по-скоро предислокация, отколкото изтегляне… Те сменят посоката, вероятно защото първоначалното им настъпление претърпя неуспех. Това не трябва да се бърка с някакъв край на конфликта от страна на Русия“.

Conflict Intelligence Team съобщи, че част от руските сили се изтеглят от района на Киев, мобилизирайки се в посока източната граница между Русия и Украйна. Военни експерти подозират, че ходът с „кардиналното“ намаляване на огъня може да е само политическа маневра от страна на Русия, докато силите ѝ продължават бомбардировките над украински градове и села. Кореспондент на The Insider отбелязва, че не се наблюдава мащабно изтегляне на руски войски, а само движения на малки военни части.

Украински източници потвърдиха обстрел срещу жилищни райони в Лисичанск, както и в окупираните райони на Херсонска и Запорожка области. Украинските сили са отблъснали четири атаки в Донецка и Луганска област, унищожени са танкове, бронирани машини, транспортна техника и жива сила. За днешния ден са договорени три хуманитарни коридора.

Според съобщение на украинското министерство на отбраната, мините, открити в акваторията на Румъния и Турция, не се водят на отчет като въоръжение в Украйна от началото на тази година. Такива мини са останали на склад в анексирания Крим и министерството предполага, че именно те са използвани от Русия сега. 

11 Dead And Dozens Wounded As Russian Rocket Strikes Ravage Kharkiv
Снимка - extra.ie

Продължава прехвърлянето на военни части към Украйна от проруски анклав Южна Осетия. Утре в Луганска област е обявена мобилизация, включително сред населението на завзетите в последния месец райони.

Руски медии разгърнаха форуми против изтеглянето на руските войски от Украйна и публикуват постове на потребители, които говорят за „предателство“ и призовават да се доведе докрай „унищожаването на нацистите“ в Украйна. Същата е позицията на чеченският лидер Рамзан Кадиров. Той се обяви против преговори между Русия и Украйна и призова Владимир Путин „да разреши да се завърши започнатото, да се влезе в Киев и да се превземе“. 

Лидерът на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че „републиканските войски продължават прочистването от нацисти“ в Мариупол и екстрадирането на украински граждани в Русия, за да не бъдат използвани от „нацистите“ като „жив щит“.

В прихванати телефонни разговори руски военнослужещи говорят за нареждания „да се изравнят със земята“ украинските села в завзетите райони и споделят колко лошо е командването, как не се знае кой за какво отговаря, а войниците не искат да воюват и чакат с нетърпение да се завърнат по домовете си.

Сигналите за продължаването на преговорите са противоречиви. РИА „Новости“ съобщи, че руската делегация ще напусне Истанбул до края на вчерашния ден и преговорите вероятно ще продължат във видеоформат. Припомняме, че Украйна предложи неутралитет и отказ от членство в отбранителни съюзи в замяна на международни гаранции от САЩ, Франция, Турция, Германия, Полша, Канада и Израел. Желание да бъде гарант заяви и Великобритания.

Украинският президент каза, че всички решения за бъдещия мирен договор ще се гласуват на референдуми и ще се ратифицират от украинския парламента и парламентите на страните-гаранти. От руска страна заявиха възможност за среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: