Войната в Украйна може да спре до дни?

Войната в Украйна може да спре до дни?

Сериозен пробив на срещата между Украйна и Русия в Турция

 Украинската делегация разказа за позицията си в преговорите с Русия в Турция:

▪️В новия договор да се фиксират позициите на Украйна и Русия за Крим, да се водят двустранни преговори за статута на Крим и Севастопол в течение на 15 години.

▪️През тези 15 години Украйна и Русия няма да използват въоръжени сили за решаване на въпроса с Крим.

▪️Проблемът с републиките на Донбас е преместен в отделен параграф, който ще бъде обсъден на срещата между президентите на Русия и Украйна.

▪️Съгласно Виенската конвенция договор, сключен под натиск, не се счита за валиден, така че трябва да бъде сключен след изтеглянето на войските.

Основното изискване за сключване на мирен договор са ясни гаранции за сигурността на Украйна, което трябва да бъде подобно на член 5 от НАТО.

Страните гаранти трябва задължително да ратифицират този документ. Ако Украйна се окаже обект на агресия, тогава консултациите трябва да продължат до три дни, след което страните-гаранти трябва да помогнат с оръжие и дори да затворят небето.

▪️Когато всички тези разпоредби бъдат включени в договора, Украйна ще фиксира в статута си постоянна неутралност, необвързаност и неядреност.

▪️Сред поръчителите за сигурност Украйна вижда САЩ, Руската федерация, Израел, Полша, Канада, Турция, Китай, Италия, Германия и Франция. Този списък ще бъде отворен за присъединяване на заинтересовани страни.

▪️Разпоредбите на споразумението ще бъдат одобрени на всеукраински референдум и ратифицирани от Върховната Рада.

На този фон:

Руското министерство на отбраната реши драстично да намали военната активност в киевско и черниговско направление.

От ведомството казаха, че преговорите с Киев преминават в практическа плоскост.

Срещата на президентите Владимир Путин и Владимир Зеленски е възможна едновременно с парафирането на мирния договор - Владимир Медински.

Русия получи предложения от украинска страна за сключване на мирен договор и прави две стъпки към Украйна за деескалация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: