Китай затвори Шанхай заради коронавируса

Китай затвори Шанхай заради коронавируса Снимка: scmp.com

Най-голямата карантина от двете години на пандемията засяга 25 милиона души

Шанхай ще бъде затворен на два етапа в продължение на девет дни, докато здравните власти ще правят повсеместно тестове за Ковид-19. Първият етап обхваща източната част на града от днес до 1 април, а вторият етап ще покрие западен Шанхай от 1 до 5 април, съобщава ВВС. 

Мегаполисът се бори с нова вълна от инфекцията в продължение на близо месец, въпреки че по някои международни стандарти броят на случаите не е голям. Властите досега се въздържаха от блокиране на важния финансов център, за да избегнат дестабилизирането на икономиката. Но след като в събота Шанхай регистрира най-високия си дневен брой случаи от началото на пандемията, властите изглежда са променили курса. 

Общественият транспорт ще бъде спрян, фирмите и фабриките трябва да прекратят дейност или да работят дистанционно, се казва в инструкциите, които градската управа публикува, като помоли обществеността „да подкрепя, разбира и сътрудничи с работата на града за превенция и контрол на епидемията“. Властите се надяват, че двуетапният локдаун ще предотврати сериозни икономически трусове.

Шанхай е търговската столица на Китай и според някои изчисления най-големият град в страната - но сега е един от най-тежко засегнатите райони. Китай се бори да ограничи завръщането на Omicron, но последният ковид-вариант доведе до скок в броя на новозаразените, с регистрираните вчера 4500 нови случая.

Този ръст е предизвикателство за китайската стратегия за „нулев Ковид“, която действа чрез бързи блокирания и агресивни ограничения, за да овладее всяка възможност за разрастване на епидемията. 

Китайската здравна политика се отличава от подхода на повечето други страни, които се опитват да живеят с вируса. Очакваше се след края на зимната олимпиада в Пекин здравната стратегия да се промени, тъй като световното спортно събитие до голяма степен беше повод за крайните мерки, но засега изглежда Китай ще продължи да се придържа към тях. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: