КНДР провежда най-голямото изпитание на междуконтинентални балистични ракети в историята

КНДР провежда най-голямото изпитание на междуконтинентални балистични ракети в историята Снимка: worldview.stratfor.com

Това е първият пълномащабен тест с изстрелване на ракети от 2017 г.

Според агенция Reuters, която се позовава на военни източници в Япония и Южна Корея, това е поредна стъпка в развитието на въоръжаването на Северна Корея с оръжия, които биха могли да изпратят ядрени бойни глави навсякъде в Съединените щати.

Според японските власти е изпробвана междуконтинентална бойна ракета от „нов тип“, която е летяла 71 минути и е паднала на 1100 км от мястото на изстрелването в изключителната икономическа зона на Япония. Предишната такава ракета Hwasong-17, изстреляна от Северна Корея през 2017 г., летя 53 минути и падна на 950 км от мястото на изстрелване.

САЩ и Южна Корея вече предупредиха за възможно изстрелване на нова ракета Hwasong-17, която не е била тествана досега. Тогава администрацията на Джо Байдън наречеинициативата голяма ескалация.

През 2018 г. след разговори с президента на САЩ, севернокорейският лидер Ким Чен Ун наложи мораториум върху балистични ракети с голям обсег на действие и ядрени изпитания, но през 2020 г. обяви, че вече не е обвързан с това обещание. 

ООН забранява на Северна Корея да изпробва балистични и ядрени оръжия и наложи строги санкции на комунистическата страна след предишни тестове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: