Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета Снимка: aljazeera.com

Южна Корея съобщи, че опитът е проведен днес в 07:52 местно време край източното крайбрежие на Северна Корея.

Япония, Южна Корея и САЩ осъдиха изстрелването, което е седми тест за този месец. С него Северна Корея за пореден път наруши забраната на ООН да извършва изпитания на балистични и ядрени оръжия, независимо от строгите санакции срещу страната. 

Съветът за национална сигурност на Южна Корея заяви, че в днешния тестът е изпробвана най-голямата балистична ракета със среден обсег за последните четири години. Японски и южнокорейски служители изчислиха, че ракетата е достигнала височина от 2000 км и за 30 минути е прелегяла 800 км, за да се приводни в Японско море.

В изявление, публикувано от Индийско-тихоокеанското командване на американската армия. САЩ призоваха Северна Корея да се "въздържа от по-нататъшни дестабилизиращи действия".

Според президента на Южна Корея Мун Дже-ин, последният цикъл от ракетни изпитания напомня за повишеното напрежение през 2017 г., когато Северна Корея проведе няколко ядрени теста и изстреля най-големите си ракети, някои от които прелетяха над Япония.

През 2018 г. Ким Чен Ун обяви мораториум върху тестването на ядрени оръжия или междуконтиненталните балистични ракети с най-дълъг обсег на действие (ICBM), но през 2019 каза, че не се смята за обвързан с документа.

В отговор на тазгодишните ракетни тестове САЩ наложиха допълнителни санкции на Северна Корея. Преговорите между двете страни са в застой след встъпването в длъжност на президента на Джо Байдън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: