Колко украински бежанци са намерили убежище в съседните страни

Колко украински бежанци са намерили убежище в съседните страни Снимка: https://pixabay.com/

Откакто Русия започна инвазията в Украйна на 24 февруари, Организацията на обединените нации обяви, че повече от три милиона бежанци са напуснали родната си страна, търсейки убежище в съседни страни

„Днес стигнахме од още един ужасен повратен момент: три милиона бежанци избягаха от Украйна. Войната трябва да спре. Сега.“, написа върховният комисар на UNHCR Филипо Гранди в Twitter .

Според данните, които могат да бъдат намерени на сайта на UNHCR, досега Украйна са напуснали над 3 300 000 души, като повечето от тях са заминали за съседните страни Полша, Румъния и Молдова, Унгария и Словакия.

Повечето бежанци от Украйна са приети от Полша, където от началото на войната в Украйна са регистрирани над два милиона души от съседната страна.

Според портала "Schengenvisa info", освен споменатите държави, Ирландия, Гърция, Хърватия и Люксембург са сред страните, които са приели значителен брой бежанци, въпреки че са на хиляди километри от Украйна.

Повече от 200 000 бежанци от Украйна досега са получили специални визи за пребиваване в Чехия, съобщи и  чешкото министерство на вътрешните работи на сайта си.

Върховният комисар на ООН за бежанците (UNHCR) Филипо Гранди обяви, че общо десет милиона души са напуснали домовете си досега в Украйна в резултат на руската военна операция, което е повече от една четвърт от нейното население.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: