Руснаци масово продават имотите си в Крим на фона на черния валутен пазар

Руснаци масово продават имотите си в Крим на фона на черния валутен пазар Снимка: trt.net.tr

Според брокери положението в Крим граничи с паника.

Агенциите за недвижими имоти отбелязват, че апартаментите си продават и множество служители на ФСБ - руската федерална служба по безопасост - и извеждат семействата си от полуострова, пише meduza.io.

Забраненият в Русия сайт се позовава на бившия украински депутат Андрей Сенченко, който е кримчанин. Той съобщава, че пазарът на недвижими имоти на окупирания полуостров се е активизирал значително през последните дни и предлагането на жилища е огромно

Според него това се дължи на трагичните събития в континентална Украйна и неуспешните резултати от така наречената специална операция на руската армия. Той казва, че докато обикновените руснаци все още вярват във фантазии, първите, които са най-наясно и "се мятат на конете", са служителите на ФСБ, прокурори и други чиновници в сигурността.

„Те самите все още не могат да се преместят, но активно продават апартаментите си в Крим и изпращат семействата си на континента“, обяснява Сенченко. 

„Хрониката от руско-украинския фронт, всекидневно нарастващият списък с военните престъпления на Путин и списъкът с кандидати за подсъдимата скамейка в Хага непрекъснато ни връщат към мисълта, че историята на Руската империя свършва пред очите ни. Някои виждат само падането на рублата и акциите, или изчезването на Big Mac и Mercedes от Русия. Аз като кримчанин виждам основния симптом на края – бягство от Крим, което вече започна“, пише още Сенченко.

Според украинския политик всички брокери на полуострова са заети с продажби. Основното искане е бързи и дискретни сделки, без излишна реклама на имотите, т.е., за всякакви пари. „Наскоро в интернет се появи много красноречива интерактивна карта на апартаменти за продажба в Крим. Предлагането непрекъснато расте“, посочва Сенченко.

Съветникът на украинския президент Алексей Арестович наскоро съобщи за същите процеси на полуострова. „Знаете ли, че в Крим внезапно започна продажбата на апартаменти? Че служителите на ФСБ спешно отвеждат семействата си от Крим? Това е краят. Ужасен, опустошителен, срамен“, пише Арестович в блога си.

След въвеждането на валутните ограничения в Русия, в социалните мрежи се задейства черен валутен пазар, съобщава "Коммерсантъ".

Една от формите на сенчестата практика са групи по градове, чиито членове преговарят помежду си за покупка или продажба на валута и кодирано организират срещи. Цената на долара и еврото при такива транзакции често е два пъти над официалния курс, посочва официозното издание. Анализатори предвиждат бум на спекулата в Руската федерация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: