Русия възнамерява да изплаща държавния си дълг в рубли

Русия възнамерява да изплаща държавния си дълг в рубли Снимка: bnreport.com

Финансисти казват, че това е равносилно на държавен фалит

Министерството на финансите на Русия одобри временна процедура за плащания по държавни дългови задължения в чуждестранна валута, се казва в съобщение на сайта на ведомството.

От Министерството на финансите отбелязват, че Русия "на време и в пълен размер" ще изпълни дълговите си задължения за обслужване и изкупуване на държавни ценни книжа. За изпълнение на задълженията ѝ по еврооблигации Русия ще издава на банките агенти по съответните плащания платежни нареждания с определени срокове за плащания в чужда валута. 

Всъщност обаче възможността за тези плащания ще зависи пряко от санкциите срещу руските власти и Централната банка на Русия. Ако чуждестранна банка не изпълни платежно нареждане за еврооблигации в чужда валута, то ще бъде изтеглено. След това плащането по еврооблигациите ще се извърши в рубли, по обменния курс на Централната банка на Русия в деня на плащането.

„Имаме необходимите средства за обслужване на задълженията ни. Замразяването на валутни сметки на Централната банка на Русия и правителството на Руската федерация може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствено неизпълнение, което няма реални икономически основания“, обясни финансовият министър Антон Силуанов.

Въпреки това, според икономисти, ако Русия започне да изплаща дълга си в рубли, неизпълнението ще бъде съвсем реално.

„По същество това вече е фалит. Неизвършването на плащания във валутата, в която трябва да се извършват, всъщност е неизпълнение. Вероятно ще има експерти, особено свързани с руските власти, които ще отрекат това и ще настояват, че погасяването на дълга в неконвертируема валута, каквато е рублата, все пак е изплащане. Но всъщност за целия свят това е фалит на Русия. Само след няколко дни, най-много след няколко седмици, това ще бъде официално обявено“, каза висш руски икономист пред The Insider.

Той обясни още, че Министерството на финансите е стигнало до толкова сериозно нарушение на договорните задължения, за да предотврати изтичането на чуждестранна валута от Русия.

„Ясно е, че за икономиката това означава задълбочаване на тенденцията към изолация на страната. Никой няма да отпуска пари на руски кредитополучатели в чуждестранна валута. Никой няма да инвестира в Русия в свободно конвертируеми валути“, отбеляза експертът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: