Децата като враг на властта в Москва и Минск

Децата като враг на властта в Москва и Минск

Бежанците от Украйна са над 2 милиона души, близо половината от които - деца.

Семейство, което не може да емигрира, е изпратило сам 11-годишния си син да измине над 1000 км, за да се спаси от войната. На този фон вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руската армия умишлено е нанесла въздушния удар по детската болница в Мариупол, тъй като там имало военна база, а и болницата от няколко дни не функционирала, съобщава theins.ru. 

По последни данни обаче при удара са загинали трима цивилни, сред които и малко дете. Други 17 души, включително родилки, деца и болничен персонал, са ранени. Посолството на Русия в Обединеното кралство се опита да оспори автентичостта на снимките от разрушената детска болница, но авторите им - кореспонденти на AFP - я потвърдиха.

Руските деца също изпитват последствията от войната в Украйна. Преди седмица полицията в Москва задържа за 12 часа две жени и пет деца, от 7 до 11 годишни, които искали да поднесат цветя пред украинското посолство, пише Тhe Мoscow Тimes. Според свидетел на случилото се, полицията е заплашвала да лиши майките от родителски права. Очакват ги съд и глоба по неуточнени обвинения. Според руското законодателство деца до 14-годишна възраст не могат да бъдат задържани за повече от три часа.

Children, aged 7-11, arrested in Russia for laying flowers & pictures at  Ukrainian embassy - Mothership.SG - News from Singapore, Asia and around  the world
Снимка - mothership.sg

Свой „почин” има и Беларус, където е образувано наказателно дело срещу непълнолетен. Учеикът е снимал руска военна техника и качил снимките в Telegram, съобщава ”Гомельская правда”. Беларуските власти са обвинили  тийнеъджъра в „подпомагане на екстремистка дейност“. Заплашва го три години лишаване от свобода.

Други трима ученици под 16 години от Гомелска област, отишли да  разгледат и снимат военно оборудване в 03:00 часа, На родителите им са съставени протоколи за административно нарушение „неизпълнение на задълженията по отглеждане на деца“, съобщава theins.ru.  От областната  комисия по въпросите на непълнолетните казват, че снимането на военна техника по инструкции на „зловредни чатове“ е предателство на националните интереси“.

В близкия до Украйна Ростов на Дон са загрижени за мнението на учеиците. В училищата са поставени огромни телевизори, от които обясняват на децата и юношите как да мислят правилно за войната в съседната страна, пише The Insider. 

Провеждат се общоучилищни срещи, на които се говори за „освободителната операция в Украйна“. Учителите трябва да разпространяват сред учениците и наръчник, написан от полковник от руското министерство на отбраната. В него се обяснява точка по точка как точно трябва да се мисли за войната в Украйна, за действията на руските войски и Владимир Путин. 

Учителка, която в учителски чат се противопоставила на разпространението на "помагалото", е уволнена. Пособието е на жаргон и съдържа много обиди към украинците, както и предупреждението, че при необходимост Русия може да използва „по-тежки оръжия“.

Същевременно в Ростов, който посрещна първите евакуирани от Донецка и Луганска народни републики, полиция е наводнила улиците, за да спира бързо дори единични прояви на протест. Журналисти, които се опитват да правят снимки на обстановката в града, се арестуват.

Близо 12 000 души са задържани в Русия, откакто започна т. нар. „специална военна операция“ в Украйна. Хиляди хора в Европа и по света излязоха на улиците, за да осъдят войната, която доведе до смъртта на стотици цивилни и в пъти повече военни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: