Русия воюва срещу мирното украинско население (обновена)

Русия воюва срещу мирното украинско население (обновена) Снимка: newsncr.com

Руската армия днес отново обяви, че ще отвори хуманитарни коридори за изтегляне на цивилни от няколко обсадени града.

И Министерството на отбраната на Руската федерация го направи - то съобщи маршрутите, по които цивилни граждани могат да напуснат градовете, в които Русия води военни действия. "Изненадата" този път е, че на бежанците се предлагат коридори до територията на Русия и Беларус. Хуманитарни маршрути и до други украински градове се предвиждат само за изтеглящите се цивилни от Мариупол и Суми, но не и за тези от Харков и Киев.

Подобни планове - без опцията за прием в "приятелските" Русия и Беларус - имаше и в събота, и в неделя, но бяха прекратени, заради продължилите руски атаки по бягащите хора. Съобщава се за най-малко трима убити - майка с две деца от град Ирпен, загинали, след като руски миномети са обстрелвали повреден мост, който цивилните използват. Има съобщения и за загинало четиричленно семейство.

Според правителството на Обединеното кралство руските сили отговарят на съпротивата на Украйна, като атакуват населени райони. Wall Street Journal пише, че САЩ се опасяват от "брутална и кървава" война. Позовавайки се на официални иточници, изданието твърди, че Москва  вербува сирийци с боен опит за участие в агресията. 

В последното си предупреждение руската армия заплаши, че ще атакува военно-промишлените предприятия на Украйна, в които работят десетки хиляди хора, а семействата им живеят в близост.

Електронното издание theins.ru публикува изявление на комисаря на Върховната Рада на Украйна по правата на човека Людмила Денисова. По нейна информация, от началото на войната са загинали 38 украински деца, други 71 са ранени, включително малки деца в домове за сираци, до които лекари и доброволци нямат достъп, тъй като руските войски са прекъснали комуникациите.

„Въоръжените сили на Руската федерация продължават грубо да нарушават основните права на децата – правото на живот и здравеопазване, гарантирани на всяко дете по света от Конвенцията на ООН за правата на детето“, подчерта Денисова и призова международните правозащитни организации да предприемат всички възможни мерки за засилване на натиска върху Руската федерация да спре военната агресия срещу Украйна.

Военните действия на Русия няма да спрат, докато исканията на Москва не бъдат изпълнени, казва обаче Владимир Путин, в пълно протворечие с думите си, че руската армия няма да атакува цивилни украински граждани. Изглежда, че за руския президент цялото население на Украйна са „нацисти”, включително деца, жени и възрастни. 

И ако отказът на НАТО да затвори небето над Украйна за полети е колкото горчив,  толкова и разбираем, светът вече се пита къде са Мироопазващите сили на ООН. 

Междувременно над 100 000 украинци са се завърнали в Украйна от цял свят, за да се включат в защитата на страната си. За свикания от Украйна международен легион са подадени повече от 20 000 кандидатури от 52 страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: