Една седмица война (хроника)

Една седмица война (хроника) Снимка: todayonline.com

Предвидените за вчера преговори между Русия и Украйна би трябвало да се проведат днес.

Киев изпраща делегация на неразкрито място на границата между Беларус и Полша, но предупреди, че няма да приеме ултиматуми.

През нощта експлозии избухнаха в Киев и Херсон, въздушна тревога беше обявена в Одеса, Лвов, Хмелницки и Житомир. Мариупол е атакуван с часове. При въздушна атака в района на Харков са загинали най-малко шест души, включително две деца. Обсадените градове искат коридори за евакуиране на ранените и телата на убитите, както и за доставка на храни и лекарства.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отправи нов призив към украинците да се съпротивляват. Той каза, че руската армия е загубила около 9000 войници и заяви, че руските сили искат „да изтрият страната ни”. Зеленски отново призова руските войници "да се приберат у дома" и ги нарече "деца, изпратени да убиват или да бъдат убити"

Кметът на Киев Владимир Кличко, каза че градът се държи и ще издържи. Според украинското разузнаване на 4 март Владимир Путин ще въведе военно положение в Русия.

След повече от два дни извънредни дебати, при които украинският пратеник обвини Русия в геноцид, ООН прие резолюция, с която осъжда „операцията” на Русия в Украйна и изисква Русия незабавно да се оттегли от Украйна. Против гласуваха Русия, Еритрея, Северна Корея, Сирия и Беларус. 

Мисията на ООН е регистрирала 752 цивилни жертви, включително 227 смъртни случая, но вярва, че реалността е „значително по-тежка“. Според ООН от началото на войната повече от милион души са напуснали Украйна - цифра, сравнима с напусналите Сирия, Ирак и Афганистан през 2015 г. Това е дотук грозният резултат от "спасителната" акция на Владимир Путин.

Трибуналът в Хага започна разследване на военните престъпления на Русия. Според наблюдатели, обстрелите в североизточния град Харков с население 1,4 милиона души са сравними с кланетата на цивилни в Сараево през 90-те години.

ЕС и НАТО изпратиха оръжия и боеприпаси в Украйна, въпреки че дадоха ясно да се разбере, че няма да изпращат войски. ЕС помрачи надеждите на Зеленски за скорошно членство в блока.

В очакване на „брутална ескалация”, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви, че човешката цена е „зашеметяваща“ и обвини Русия, че атакува обекти, които „не са военни цели“, като използва касетъчни бомби и други оръжия, забранени от международните конвенции. Блинкен ще пътува до Източна Европа следващата седмица, за да подкрепи Украйна в усилията за прекратяване на огъня.

САЩ налагат пълни санкции на руските отбранителни компании. Световната банка спря всичките си програми в Русия и Беларус. Обединеното кралство налага санкции срещу „Газпром”. Швеция обяви, че четири руски изтребителя са нарушили въздушното й пространство. Испания ще достави на Украйна повече от хиляда гранатомети, картечници и стотици хиляди патрони. Бразилският производител на самолети Embraer вече няма да доставя части за самолети за Русия и ще преустанови обслужването и техническата поддръжка на руски клиенти.

Във Франция президентът Еманюел Макрон каза в обръщение към нацията, че Европа е влязла в "нова ера" и ще трябва да инвестира както в отбраната си, така и в мерки да отхвърли зависимостта от руския газ.

Парижкото метро преименува станция „Европа” на „Европа-Украйна”, новият брой на Time излезе с украинското знаме на корицата, а якутският вестник „Все для вас“ - с лозунга „Не на войната“.  Десетки антивоенни демонстранти бяха задържани в Москва и Санкт Петербург.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: