Светът протестира срещу войната в Украйна

Светът протестира срещу войната в Украйна Снимка: choice.npr.org

Антивоенни демонстрации избухнаха в десетки страни.

Хиляди хора излязоха по улиците от Лондон, за да осъдят нападението на Русия срещу съседната ѝ държава и да настояват за прекратяване на кръвопролитието.

Протести имаше в цяла Швейцария, вкл. около 1000 души пред европейската централа на ООН в Женева и руснаци, живеещи в алпийската държава. Протестиращите поискаха правителството да изостави традиционната си позиция на неутралитет и да предприеме строги действия.

Повече от 3000 души се събраха в Страсбург, седалище на Организацията за правата на човека на Съвета на Европа. „Путин и цялата му клика ще трябва да платят цената за тази агресия и да се изправят пред международен съд“, каза Борис Тарасюк, постоянен представител на Украйна в Съвета на Европа. Във Франция имаше протести и в Париж, Монпелие и Марсилия.

В съседната на Русия Финландия хиляди хора се събраха в столицата Хелзинки с викове "Русия вън, долу Путин!" Около 3000 души с лозунги "Спрете войната" се събраха във Виена. Повече от 1000 демонстранти отговориха на призива на синдикатите и неправителствените организации и протестираха вчера в центъра на Рим. Хиляди участваха във факелно шествие до Колизеума в петък вечер. Близо хиляда демонстранти излязоха на протест в Барселона в събота, съобщи местната полиция.

Около 50 души със свещи и украински знамена се събраха около посолството на Киев в Техеран и скандираха срещу войната и Путин, съобщи кореспондент на АFP.

Над 30 000 души излязоха по улиците на Тбилиси в петък вечерта, като развяваха украински и грузински знамена и пееха националните химни на двете страни. Атаката на Русия срещу Украйна има силен отзвук в Грузия, която претърпя опустошителна руска инвазия през 2008 г.

Повече от 2000 протестиращи се събраха пред руското посолство в гръцката столица Атина в петък вечер, след призив на досега традиционно проруските комунистически и леви партии. Демонстрации последваха и в събота.

В Аржентина почти 2000 души, сред които украинци, аржентинци с украински произход и емигранти от анексирания Крим заобиколиха посолството на Русия в Буенос Айрес в петък, скандирайки „Слава на Украйна, слава на нейните герои“.

В Канада десетки демонстранти издържаха снежна буря в Монреал, за да протестират пред консулството на Русия в петък следобед.

За протести в събота съобщиха от Германия, Полша, Израел, Естония, Ню Йорк, Австралия, Бразилия, Южна Африка, Тайван

След репресиите, последвали антивоенните демонстрации в Русия, руските противници на войната преминават отчасти към онлайн действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: