Русия изпрати смразяващо послание до Швеция и Финландия

Русия изпрати смразяващо послание до Швеция и Финландия Снимка: pluralist.com

Руската федерация заплаши двете страни с „военни последствия“, ако тръгнат по пътя на Украйна.

На фона на продължаващите руски атаки в Украйна, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза в петък, че Москва ще трябва да отговори, ако Швеция и Финландия станат членове на НАТО, съобщи eurasiantimes.com.

„Всички държави-членки на ОССЕ, включително Финландия и Швеция, потвърдиха принципа, че сигурността на една страна не може да бъде изградена за сметка на сигурността на други. Очевидно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, който е преди всичко военен съюз, би имало сериозни военни и политически последици, което би наложило страната ни да предприеме стъпки в отговор“, каза Захарова на брифинг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг покани Швеция и Финландия да присъстват в петък на виртуална среща на върха на НАТО за ситуацията около Украйна. В същия ден финландският премиер Санна Марин каза, че Финландия ще бъде готова да се присъедини към НАТО, „ако въпросът за националната сигурност се изостри“.

Вчера Швеция и Финландия затвориха въздушното си пространство за самолетите на специалния летателен отряд "Русия", с който председателят на руския парламент Вячеслав Володин се връщаше от Куба, съобщи РИА Новости. Редица държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети в т.ч. Естония, Великобритания, Латвия, Полша, Чехия и България. 

Същевременно Русия съобщи, че в отговор на санкциите, наложени от САЩ, Роскосмос преустановява споразумение с NASA относно мисия за изследване на Венера.

Москва предприе и друга международна инициатива. В отговор на позицията на Израел против разпалената от Руската федерация война и изразената подкрепа за Украйна,  Русия само след часове отговори, че не признава легитимността на еврейската държава в някои нейни територии, съобщи в. Haaretz.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: