Третият ден на войната

Третият ден на войната Снимка: theconversation.com

На 27 февруари в Киев е спокойно.

Украинската столица е под контрола на украинската армия и силите за териториална отбрана,  съобщава ВВС. Има информация за нощни сражения в  Николаев, в предградия на Киев и във Василков, където след въздушен удар гори нефтобаза. Това предполага, че ще продължат опитите за превземане на стратегическото летище край Киев.

От Службата за извънредни ситуации на Украйна съобщиха, че руски снаряд е попаднал в депо за радиоактивни отпадъци в Киев, но не е ударил самия погреб, а оградата. Сградата и резервоарите са непокътнати. Харков е бил подложен на мощен обстрел, срутен е вход на девететажна сграда, загинала е жена.

Говорител на Пентагона каза пред репортери, че украинските сили оказват "много решителна съпротива" на руската инвазия и потвърди, че Украйна е успяла да предотврати доминирането на руската военна авиация и да запази силите си за противовъздушна отбрана.

„Ние издържахме и успешно отблъскваме вражески атаки. Боевете продължават. Имаме смелостта да защитим нашата родина и Европа“, каза  в социалните медии украинският президент Владимир Зеленски, който неотклонно е в епицентъра на украинската защита.

Пленен  руски подполковник, цитиран от theins.ru призова руската армия „да сложи оръжие и да спре системното унищожаване на цивилното население и военния персонал на нашата братска държава Украйна”. 

Украинската гранична служба съобщи в събота, че Русия е затворила северозападната част на Черно море за корабоплаване.

Министерството на вътрешните работи на Украйна създаде уебсайт и канал в Telegram  „Потърсете своите“, където се публикува информация за пленените и загинали руски войници. Открита е и гореща линия „Върни се жив от Украйна”, на която близки на руски войници могат да потърсят информация.

САЩ, ЕС, Обединеното кралство и Канада се споразумяха за нови санкции. В ход е прекъсване на връзката на редица руски банки със системата SWIFT. Девет големи банки, между които Сбербанк, ВТБ и Газпромбанк търпят различни ограничения. Предстои замразяване на активи на Централната руска банка на стойност $ 643 милиарда.  

Ще бъдат ограничени възможностите за подкрепа на рублата чрез международни финансови транзакции. Очаква се и замразяване на активите на руски олигарси. Закрита е програмата "Златни паспорти", която предоставяше европейско гражданство в замяна на инвестиции.

Google забрани на руски държавни медии да рекламират и да получават пари за реклами в уебсайтовете и приложенията му, както и в YouTube, предаде Ройтерс.

Производителите на процесори Intel и AMD спират доставките за Русия. След призив на украинското министерство на цифровизацията Илон Мъск предостави на Украйна достъп до високоскоростен сателитен интернет на Starlink.

След като правителството на Украйна поиска доброволци от хакерския ъндърграунд, 6 уебсайта на руското правителство, включително официалният уебсайт на Кремъл бяха блокирани за няколко часа в петък.

„Anonymous поддържа текущи операции за да държи правителствените уебсайтове офлайн, за да може руският народ да се освободи от държавната машина на цензурата“, се казва в туит на групата. Anonymous заявиха още, че работят, „за да запазят активно украинското онлайн пространство“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: