Помощ за Украйна, предупреждения за Русия

Помощ за Украйна, предупреждения за Русия Снимка: manchestereveningnews.co.uk

Владимир Зеленски поиска незабавно приемане на Украйна в ЕС, докато руснаците протестират срещу войната.

„Дойде решаващият момент да приключим дългосрочната дискусия и да вземем решение за членството на Украйна в Европейския съюз. Обсъдих с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел героичната борба на украинците за тяхното свободно бъдеще и по-нататъшната ефективна помощ“, написа украинският президент в Twitter.

Над 600 руски лекари се обърнаха с писмо-подписка към руския президент Владимир Путин с искане за спиране на военните действия в Украйна. 

„Не търсим виновни и не осъждаме никого. Нашата мисия е да запазим човешкия живот. Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия. Ние не делим воюващите на приятели и врагове. Виковете на ранените и плачът на майките са на един език. Сърцата на майките, на съпругите, на децата днес са наранени от страх. Никой не заслужава този страх. Войната ще отнеме много животи, ще осакати толкова много съдби, че няма да имаме време да помогнем. За днешната война ще плащаме години напред", предупреждават медиците.

Руските архитекти също излязоха с отворено писмо срещу войната в Украйна. Призивът е публикуван на сайта Project Russia и е подписан от над 400 души . "Уважението на съседите не може да бъде спечелено със сила или унищожение, а като подредите собствената си страна, собствения си дом", се казва в обръщението.

In Russia, police arrest thousands participating in 'anti-war' protests,  threaten with 'legal repercussions', World News | wionews.com
Снимка - wionews.com

Руското младежко опозиционно движение  "Весна" ("Пролет") обяви общоруски антивоенен митинг в неделя, 27 февруари. Активистите на движението предлагат на гражданите да излязат с антивоенни лозунги в 16:00 часа местно време на централните площади на своите градове. 

"Кажете не на войната! Мълчанието е престъпление. В Украйна умират хора и всички знаем чия е вината. Нашето правителство, което не сме избирали, започна война, която не искаме. Призоваваме ви да изразите своята позиция!“, пишат "Весна" в Telegram.

„Чувствам се изключително засрамен и безпомощен, но за мен е важно да покажа, че решението на Путин не е решение на хората", казва пред Тhe Мoscow time млад  московски учител, пожелал анонимност, за да се предпази от репресии.

И с основание. Редактор на московската радиостанция  Arzamas е задържан, защото отказал да свали от прозоеца на студиото  плакат "Не на войната", изписан с детски почерк. В Русия вече действат и ограничения в ползването на Facebook, а руският медиен регулатор Роскомнадзор съобщи, че ограничава достъпа до сайтовете на "Ехо Москвы", "Медиазона", "Дождь", "Новая газета",  "Свободная пресса", "Реалии", "Журналист", "Лениздат" и други. 

Причината за рестрикцията е приложена в писмо до медиите: „Те поднасят ненадеждна информация за обстрела на украински градове от въоръжените сили на РФ и за смъртта на цивилни в Украйна в резултат на действията на руската армия. Те наричат текущата операция атака, нахлуване или обявяване на война, което не отговаря на реалността“, се казва в нареждането на Роскомнадзор.

Още на 22 февруари е свалено от ефир и изключително популярното предаване на Первий канал "Вечерний Ургант", чийто водещ Иван Ургант често се е изказвал против войната с Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: