Войната с Украйна е път за никъде

Войната с Украйна е път за никъде Снимка: then24.com

Руски учени от най-висок ранг излязоха с възвание против действията на руското правителство

Под призива се подписаха 150 научни светила, академици и доктори на науката. Обръщението, публикувано в „Троицкий вариант” и препечатано в десетки руски сайтове, набира все повече поддръжници. В него се казва: 

„Военните действия, предприети от нашите въоръжени сили на украинска територия, са фатална стъпка, която води към огромни човешки жертви и подкопава системата на международната безопасност. Отговорността за въвличането на Европа в нова война пада изцяло върху Русия. 

Войната с приятелска Украйна е несправедлива и безсмислена, за нея няма оправдания. Разпалването ѝ заради геополитическите амбиции на ръководителите на Руската федерация е мотивирано от съмнителни историографски фантазии и е цинично предателство пред паметта на бащите и дедите ни, воювали рамо до рамо с украинските си братя в не една и две войни. 

Ние уважаваме украинската държавност и разбираме европейския избор на Украйна. Разпалвайки война, Русия се обрече на международна изолация, която означава продължителна културна и технологична деградация, без никакви положителни перспективи. Превръщаме се в страна-аутсайдер.

Войната с Украйна е път за никъде. Искаме незабавно спиране на всички военни действия, уважение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Искаме мир за нашите страни. Искме да правим наука, а не война”

Руски знаменитости, журналисти, поп звезди, телевизионни водещи, филмови режисьори и други обществени личности се обявиха срещу инвазията в Украйна. „Ние, руснаците, ще се справяме с последиците от днешния ден още много години“, написа в социалите мрежи бившият кандидат за президент Ксения Собчак.

Антивоенна петиция събра подписи на журналисти от РБК, „Новая газета”, „Дождь”, „Ехо Москвы”, „Сноб”, „Камбана” и техни колеги от много други медии, вкл. държавните ТАСС и RT. Главният редактор на "Новая газета" и носител на Нобелова награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов осъди „войната на Путин” и повтори призива на украинския президент Владимир Зеленски руснаците да се изправят срещу агресията.

„Върховният главнокомандващ върти „ядрения бутон“ в ръцете си като че ли е ключодържател от скъпа кола. Следващата стъпка ядрен залп ли е? Това ли означават думите на Владимир Путин за отмъщение? Само антивоенното движение на руснаците може да спаси живота на тази планета“, каза Муратов във видео обръщение.

По-късно коалиция от 30 независими руски медии обяви протест срещу „клането, започнато от руското ръководство“. Правозащитната организация „Мемориал“, която Русия закри в края на миналата година, заяви, че войната бележи „срамна глава в руската история“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: